Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyersolaj ára tovább fog szánkázni azt követően, hogy az OPEC tagállamai a múlt hét végén kitermelésük szinten tartásáról döntöttek - írja a CNBC. A szakértők az új helyzetben már csak azt találgatják, hogy meddig tarthat a hanyatlás. Az észak-amerikai WTI szabvány ára hordóként 40 dollár alatt mozgott hétfőn, a londoni Brentet 42 dollár körül adták-vették.

Az OPEC-döntést megelőző napokban tapasztalható enyhe emelkedés után lényegében néhány óra alatt négy százalékkal csökkent a fekete arany ára. A kartell évek óta tartja napi 30 millió hordós kitermelési plafonját. Ezen az elmúlt 18 hónapban sem változtattak, pedig másfél év alatt több mint felével zuhant az olajár. Az indok: nem akarják elveszíteni piaci részesedésüket, azaz vevőiket.

Harminc dollár vagy húsz dollár

Nem kétséges, hogy tovább esnek a piaci árak, sőt, az OPEC tanácskozásán tapasztalt felfűtött hangulatból arra következtethetünk, hogy még meredekebb lesz a zuhanás - fogalmazott Warren Gilman, egy hongkongi befektetési vállalat elnöke. Hogy hol lesz a folyamat végpontja, az sok mindentől függ - teszi hozzá.

Bekavarhatnak a képbe geopolitikai változások - az Iszlám Állam kiszorulása a piacról -, az olajtermelők költségvetésének alakulása - mármint a kieső exportbevétel miatt kialakuló nagy hiányok -, mérséklődhet (vagy nőhet) a világpiaci túlkínálat és közre játszhatnak tisztán szubjektív szempontok, vezetői döntések.

De hogy a szánkázás a 30 dollár/hordós tartományban áll-e meg vagy áttöri ezt a határt, majd egészen a 20 dollár körüli szintre esik, azt most senki sem tudja megmondani.

Bírják a szaúdiak

Az utóbbira igen jó esély kínálkozik 2016-ban, ugyanis Szaúd-Arábia - az OPEC-ülést megelőző nyafogás ellenére, miszerint nagyon hiányzanak az országnak a korábbi exportbevételek - még évekig kibírja az alacsony olajárat. A rijádi vezetésnek minden lehetősége megvan arra, hogy további kölcsönöket vegyen fel, akár a nemzeti valuta megtámogatására, akár a büdzsé lyukainak betömésére - fejtegeti Gilman.

Az USA energiahivatala, az EIA azt jósolja, hogy a termelési költségeket nem fedező árak miatt jövőre napi 400 ezer hordóval eshet az olajkitermelés az országban. Ez is hozzájárulhat a piaci egyensúly visszatéréséhez, amit Gilman 2017 közepére vár.

Új világrend

Ugyanakkor a szakértők egy része úgy véli, hogy az OPEC exportja jóval kevésbé befolyásolja az árakat ma, mint az elmúlt négy évtizedben. A kartellen kívüli országok termelésének felfutása kipótolná az OPEC esetleges visszafogását.

Így aztán kialakult egy 22-es csapdája a termelők szempontjából: miért venné vissza exportját a kartell, ha a feladott piaci pozícióit azonnal elfoglalnák a rajta kívüli olajtermelők.