Kedden 18 órától az árvízi védekezésre való felkészülés miatt a Margitszigetet teljes hosszában lezárják a közúti forgalom elől, és a parkolót is kiürítik - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. A 26-os buszok 18 órától nem közlekednek - írták, és közleményükben egyben arra kérték az autósokat, hogy a nap folyamán hagyják el a BKK margitszigeti parkolóját autóikkal.

Ugyancsak kedden, de már délelőtt 9 órától lezárják a Római-parton a Királyok útját a Nánási út és a Pünkösdfürdő utca között. Emiatt a 34-es busz a 134-es busz útvonalára terelve közlekedik, kifelé a Római fürdő és a Madzsar József utca megállók, befelé pedig a Pünkösdfürdő utca és a Szentendrei út megállók között. Békásmegyer, Újmegyeri tér felé a Dósa utca, a Nánási út, a Szent János utca, a Szamos utca, a Mátyás király út, a Sinkovits Imre utca, a Pünkösdfürdő, a Boglár utca, a Medgyessy Ferenc utca és a Madzsar József utca megállók kimaradnak. Az Árpád híd felé a Pünkösdfürdő utca, a Medgyessy Ferenc utca, a Boglár utca, a Pünkösdfürdő, a Sinkovits Imre utca, a Mátyás király út, a Szamos utca, a Pozsonyi utca, a Nimród utca és a Dósa utca megállók szintén kimaradnak.

A D11-es és a D12-es hajójáratok kedden már üzemkezdettől nem közlekednek a folyó magas vízállása miatt.

Passaut ellepte a víz

Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Németország déli és délkeleti részén a hetek óta tartó esős időjárás következtében keletkezett árvíz miatt, a legsúlyosabb helyzet hétfőn Passauban alakult ki, ahol a város központját az épületek első emeletéig ellepte a víz. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál fekvő bajor város teljes területén leállították az ivóvíz-szolgáltatást. A víz alá került történelmi városmagot a villanyhálózatról is lekapcsolták, a negyed lakosságát kitelepítették.

Bajorország mellett Szászország, Türingia és Szász-Anhalt tartomány több térségében is vészhelyzet alakult ki, és árvízre készülnek egyebek között Hessenben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. A belügyminisztérium összesítése szerint a katasztrófavédelem 2000 munkatársa, a Bundeswehr 1400 katonája és 600 rendőr támogatja a helyi hatóságok és a több tízezer önkéntes munkáját az árvízvédelemben. Az árvíznek egy halálos áldozata is van.

Lezárták az A8-as autópályát

Bajorországban összesen tíz járásban és városban rendeltek el katasztrófariadót. Az árvíz egy szakaszon elborította a régió egyik legfontosabb útját, a München és Salzburg közötti A8-as autópályát, amelyet mindkét irányban le kellett zárni. A természeti csapás a vasúti közlekedést is akadályozza.

Kép: MTI/EPA - Árvízben álló házak a felső-ausztriai Ach városban

Kilencezer embert evakuáltak Csehországban

Csehországban hét személy meghalt, négyen eltűntek és mintegy 9 ezer embernek el kellett hagynia otthonát, az anyagi károk pedig már néhány milliárd koronára (néhány tucat milliárd forintra) rúgnak - hétfő estig ez a csehországi árvíz hivatalos mérlege.

A hétfő esti órákban Csehországban összesen 48 helyen volt harmadfokú árvízvédelmi készültség, mintegy 140 útszakasz és több mint tíz vasútvonal volt lezárva.

Magyarország segítene Ausztriának

Több mint száz közúton voltak hétfőn útlezárások Ausztriában az árvíz miatt az osztrák autóklubok közlése szerint, de az autópályák mindenütt járhatók maradtak. Magyarország felajánlotta segítségét Ausztriának az árvízi védekezésben - tudta meg az MTI hétfő este a Belügyminisztériumtól.