A brüsszeli közlemény szerint a keddi javaslat elő fogja segíteni, hogy a kezdeményezés kibontakozzon, és még több lehetőséget kínáljon a fiataloknak. Mostantól kezdve az Európai Szolidaritási Testület keretében nemcsak önkéntes, gyakornoki és szakmai munkára nyílik majd alkalmuk a résztvevőknek, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csoportosan jelentkezzenek önkéntesnek.

A bizottság közölte: már a 30 ezret is meghaladja azon fiatalok száma, akik regisztráltak, és közülük néhányan már meg is kezdték a projektmunkát.

"A szolidaritás nem pusztán elv, a szolidaritás mentalitás. Elválaszthatatlan az Európai Unió lényegétől. A szolidaritási testület ezt az elvet testesíti meg, s büszke vagyok arra, amit jelképez, és szeretném kifejezni a hálámat mindazoknak, akik regisztráltak a testületbe, illetve azoknak a szervezeteknek, amelyek részvételi lehetőséget biztosítanak a fiatalok számára" - közölte Jean-Claude Juncker, az Európa Bizottság elnöke. Megfelelő jogalapot hoznak létre a szervezet számára, és arról is gondoskodunk, hogy az rendelkezzen a szükséges pénzügyi forrásokkal.

Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi uniós biztos kiemelte, hogy a testület létrejötte kézzelfogható bizonyítéka az Európa-szerte megmutatkozó szolidaritásnak.

A gazdasági mellett társadalmi válsággal is szembe kellett nézni az Európai Unióban, aminek kapcsán azon véleményének adott hangot, hogy az európai identitás nem ellentétes a saját hazához való hűséggel. Az emberek egyszerre lehetnek jó európaiak, illetve a városuk, térségük, nemzetük jó polgárai - mondta.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben indította útjára az Európai Szolidaritási Testületet, amelynek keretében 18 és 30 év közötti fiatalok különböző szolidaritási programokban vehetnek részt az Európai Unióban, hozzájárulva ezzel a társadalmi kihívások kezeléséhez.

A résztvevő önkénteseket 2-12 hónapra elhelyezik egy projekt keretében, például az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem, a természeti katasztrófák vagy a menekültek befogadásához, támogatásához és integrációjához való hozzájárulás területén.