A Gazprom döntése, hogy legalább 2015-ig megszünteti az eddigi rendszert, és nem hajlandó előleget fizetni Ukrajnának a gáztranzit-díjakra, idén télen mérsékelt ellátási zavarokat okozhat Délkelet-Európában - állította a Fitch Ratings elemzése. Ezek az előfizetések kulcsfontosságúak az állami tulajdonban levő ukrán gáztársaság, a Naftogaz számára, amely ebből és a költségvetési támogatásból egyenlíti ki a mesterségesen alacsonyan tartott hazai lakossági gázárak okozta veszteségét.

Gazprom szerint jelenleg Ukrajna 7,5 milliárd köbméternyi tartalékkal rendelkezik, és még 12 milliárdra lenne szüksége ahhoz, hogy elegendő gázzal rendelkezzen télre, és ne kelljen megcsapolnia az Európába tartó szállításokat. Folyó árakon ez mintegy 4,8 milliárd dollárba kerülne, amit a Naftogaz nem engedhet meg magának - írta a Reuters. Tavaly év elejétől az orosz gáztársaság 3,5 milliárd dollár előleget fizetett az ukránoknak, de a napokban közölte velük, hogy az utolsó 1 milliárd dolláros részlet 2015 elejéig fedezi a költségeket, tehát addig nem adnak többet. A Fitch utalt arra, hogy ez a lépés válasz arra, hogy Kijev csökkentette vásárlásait a Gazpromtól, és az orosz gázt olcsóbban vette meg harmadik országoktól, mint Magyarország és Szlovákia.

A The Sofia Globe szerint az ügy ugyan valószínűleg nem lesz jelentős hatással az európai piacra, de Ukrajnán kívül negatívan érintheti azokat az országokat is, amelyek rajta keresztül jutnak az orosz gázhoz, mint Bulgária, Görögország és Törökország. A vezető orosz gazdasági napilap, a Vedomosztyi által idézett szakértő úgy vélte, a Gazprom az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat támogatására használhatna fel egy újabb gázellátási zavart Európában. A cél vélhetően az Európai Unió eddigi kemény álláspontjának puhítása volna, amely elutasította, hogy a Déli Áramlatot felmentse a harmadik energiacsomagjának előírásai alól, amely kötelezővé teszi a szállítási kapacitás 50 százalékának felajánlását harmadik feleknek.