Inkább kíváncsian, mint idegesen várták a befektetők az értékpapírpiacok nyitását Argentínában, miután az ország szerdán technikailag fizetésképtelenné vált. Az államcsődöt általában egyértelműen negatív jelenségként kezelik a piaci szereplők, ám a latin-amerikai ország tőzsdéi 20 éves csúcsra erősödtek annak ellenére, hogy hetek óta várható volt a kínos esemény - derül ki a CNBC cikkéből.

Az államcsődöt már kifejezik az árak - mondta Mark Mobius, a Franklin Templeton alap elnöke még a csőd bejelentése előtt. (Ez a kötvényalap a magyar állampapírok legnagyobb külföldi vásárlója - a szerk.) A piaci szereplők látták, hogy közeledik a fizetésképtelenség, az egyetlen, amit tehettek, hogy ennek tudatában kereskedtek az argentin eszközökkel.

Kétharmados plusz

A Buenos Aires-i Merval tőzsdeindex 6,9 százalékkal ugrott meg a szerdai tőzsdezárás előtt. Az elmúlt 12 hónapban összesen 65 százalékos többletet szedett össze. Az argentin kötvények kereslete szintén erős volt: a tízéves állampapír hozama 8,79 százalékra esett a múlt heti tíz százalékról - derült ki a Reuters adataiból.

Mobius szerint belföldi befektetők vannak az értékpapír-vásárlások mögött. A helyiek igyekeznek szabadulni a készpénztől, eszközöket: értékpapírokat, ingatlanokat akarnak, mert attól tartanak, hogy durván leértékelődik a peso. Ezt bizonyítja az ingatlanok érzékelhető drágulása az argentin fővárosban.

A Templeton főnöke tartani akarja az alap argentin részvényeit. Ezek többségét a nemzetközi piacon tevékenykedő cég bocsátotta ki, amelyeket kevésbé ráznak meg a hazai események. Emellett az államcsőd szerinte a legjobb, ami Argentínával történhetett. Senki sem fog nekik hitelezni, ezért rendet kell tenniük a házuk táján. Éppen ez az, amit a befektetők várnak: a kormány álljon végre elő egy hiteles reformprogrammal, ami stabil alapokra helyezi az ország pénzügyeit.

Valamit csináltak

Egyes elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a kormány az elmúlt hónapokban elég jó munkát végzett. Kiegyezett a spanyol Repsol energiaóriással egy ötmilliárd dolláros kártérítésben. A céget éppen Buenos Aires ebrudálta ki argentin tulajdonából, miután úgy találta, hogy nem tesz eleget az ország saját energiaforrásainak feltárásáért. A Repsol viszont nehezményezte, hogy az energiaszolgáltatásokból származó bevételei az állami árszabályozás (rezsicsökkentés) miatt alacsonyak, ezért nincs forrása az olaj- és gázkutatásra.

A kormány 10 milliárd dolláros megállapodásra jutott a Párizsi Klubban tömörült hitelezői csoporttal is. A kedvező lépések hatását persze le fogja rontani a csőd - a szakértők például a recesszió mélyülésére számítanak. Emellett a vállalatok nehezebben fognak hitelekhez jutni. Ugyanakkor a kieső külső forrást részben pótolhatják hazai befektetések.

Elemzők szerint az argentin államcsődnek ugyan nem lesz számottevő hatása a feltörekvő piacok tőzsdéin és devizapiacain, ám a forint mai gyengülését részben ezzel magyarázzák a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!