A személyes kiadások árindexére, illetve a volatilis elemektől megtisztított magárindexre kiemelt figyelmet fordít az amerikai jegybank a döntéshozatala során. Az árindex havi alapon 0,1 százalékkal, éves szinten 1,4 százalékkal emelkedett (ugyanannyival, mint szeptemberben), ugyanakkor a magárindex szintjén az éves szinten 1,6 százalékos növekedés közel 2 éve a legintenzívebbnek számít.

Ez enyhe inflációs nyomás jelére utal az amerikai gazdaságban, igaz rövid távon bizonyára nem gyakorol még érdemi hatást a Fed döntéshozatalára, a kamatemelési ciklus előbbre hozására. Ezt jelzi az is, hogy a dollár gyengüléssel reagált, igaz fél háromkor egyszerre több lényeges makroadat is megjelent és ezek összessége alakítja az árfolyamokat.

A jövedelmi és kiadási adatok tükrében a lakossági megtakarítási rátára is érdemes figyelni, amely 5 százalékos szinten stagnált októberben. A friss személyes kiadási adat (0,2 százalékos növekedés) kedvező előjel a negyedik negyedéves amerikai GDP-adat szempontjából és mivel több lakossági fogyasztói hangulati felmérés is rendkívüli (sokéves) csúcsok közelében maradt, így ezek az indikátorok összességében a karácsonyi vásárlási "láz" mértékére tekintettel is jó kilátásokat jelentenek.