Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2015-ös szlovák állami büdzsé végső változata magasabb deficitcélt tartalmaz a kormány által októberben jóváhagyott - 1,98 százalékos GDP-arányos hiányt előrevetítő - tervezetnél.

A deficit az eredeti elképzelésekhez képest a parlament által a költségvetési vita során jóváhagyott - a büdzsé kiadási oldalának összegét megemelő - módosítások miatt nőtt. A jövő évi büdzsébe Robert Fico kabinetje beépített egy 0,2 százalékos GDP-arányos tartalékot is, ezt az ukrajnai helyzetből adódó, a gazdaság növekedését veszélyeztető tényezők fennállásával indokolták. A büdzsé mindezek ellenére deficitcsökkentőnek számít, hiszen a dokumentumban megjelölt hiánycél alacsonyabb, mint az idei büdzsében előirányzott 2,83 százalékos GDP-arányos hiány.

A szlovák pénzügyi tárca - a jóváhagyott költségvetésben szereplő - becslése szerint a szlovák gazdaság az idén 2,4 százalékkal bővül, jövőre pedig a növekedés üteme 2,6 százalékosra gyorsul. A szaktárca sarokszámai szerint jövőre 0,4 százalékponttal nő majd Szlovákiában a foglalkoztatottság mértéke, miközben 13 százalékosra esik vissza a munkanélküliségi arány, a reálbérek növekedése pedig éves szinten eléri 2,1 százalékot.


A költségvetés tervezete szerint a szlovák államadósság jövőre a GDP 55 százaléka alatt marad, 54,4 százalékon alakul, 2017-ig pedig folyamatosan a GDP 51 százalékára csökken. Amennyiben Robert Fico kormányának ezt a tervet sikerül tartania, akkor jövőre nem kell életbe léptetni az államadósság plafonját a GDP 60 százalékában megszabó, alkotmányos erejű szlovák adósságfék-törvény újabb korlátozásait.


Bár a büdzsé további pontos számait - a parlamenti változtatások miatt - még nem hozták nyilvánosságra, azt már tudni lehet, hogy a kormány tervezetéhez képest jövőre az oktatásügyi, a gazdasági, egészségügyi és munkaügyi tárca kap többet.