Csütörtökön közzétett jelentésében az IMF azt jósolta, hogy idén 1,5 százalékkal zsugorodhat az orosz gazdaság, jövőre pedig már 1 százalékkal növekedhet. Előző prognózisában 2016-ra 1,8 százalékos visszaeséssel, a jövő évre pedig 0,8 százalékos növekedéssel számoltak a valutaalap szakértői.

"A növekedési kilátások középtávon továbbra is mérsékeltek, és jelentős strukturális reformok végrehajtása nélkül hosszú távon a növekedés 1,5 százalék körül stabilizálódhat" - figyelmeztetett az IMF.

Oroszország gazdasága mély recesszióba került az olajárak összeomlása és az országra kivetett nyugati büntetőintézkedések következményeként. Tavaly a bruttó hazai termék 3,7 százalékkal csökkent, miközben az infláció elszabadulása tovább gyengítette a fogyasztók vásárlóerejét. Az idei első negyedévben ellenállóbbnak bizonyult a gazdaság, az előző év azonos időszakához képest "csak" 1,2 százalékos volt a visszaesésé mértéke, csökkent az infláció és stabilizálódni látszik a fogyasztás.

Ernesto Ramiro Rigo, az IMF oroszországi missziójának vezetője csütörtökön tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az orosz kormány intézkedéseinek köszönhetően stabilizálódott a helyzet, de rövid távon jelentős költségvetési kiigazítást kell végrehajtani, ami keményen kihat a gazdaságra. Hosszú távon Oroszország profitálhat a rubel versenyképesebb árfolyamából, de a befektetéseket a múltban is visszafogó strukturális akadályok fennmaradtak, így szükség van a gazdaság szerkezetét megváltoztató reformokra.

Az orosz kormány hosszú ideje bizonygatja, hogy át akarja alakítani a gazdaságot annak érdekében, hogy az kevésbé függjön a kőolaj- és földgázipartól, ám mindeddig eredménytelenek maradtak erőfeszítései.