Az már eldőlt, hogy Orbán Viktor jelenlegi külgazdasági és külügyminiszterét jelöli uniós biztosnak - erősítették meg a lapnak kormányzati források, hozzátéve: a miniszterelnök és Navracsics Tibor között napi szinten folynak az egyeztetések.

Arra a kérdésre, miszerint szárnyra kaptak olyan vélekedések, hogy Juncker megvétózná a magyar jelöltet, mert Orbán Viktor határozottan ellenezte a volt luxemburgi kormányfő bizottsági elnökké választását, a kormányzat több szereplője is visszakérdezett: "Milyen alapon tehetné ezt?" Egyrészt ennek "reváns" jellege lenne, másrészt Navracsics Tibor esetén nehéz elutasító kifogást találni, hiszen "messze felkészültebb, kompetensebb, mint általában a biztosjelöltek".

Más források szerint az EP-ben a baloldali pártok és a zöldek a magyar jelölt, elsősorban Navracsics Tibor "alapos megizzasztására" készülnek. A biztosjelöltek meghallgatása szeptemberben esedékes, majd az Európai Parlament októberben szavaz Juncker csapatáról: vagy elfogadja, vagy teljes egészében elutasítja azt. Az uniós biztosok várhatóan november 1-jével foglalhatják el hivatalukat.