Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Juncker gratulált a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vasárnapi "történelmi" győzelméhez, ugyanakkor erős koalíciós kormány mielőbbi felállítását sürgette, és ehhez sok szerencsét kívánt - írja az MTI.

Európának minden korábbinál jobban szüksége van egy stabil német szövetségi kormányra, olyanra, amely képes hozzájárulni kontinensünk jövőjének alakításához - idézett a levélből Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője.

A brüsszeli testület szokásos napi sajtóértekezletén egyebek mellett a kormányzó uniópártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödéséről is megkérdezték a szóvivőt, aki erre annyit válaszolt, hogy "bíznak a demokráciában".

Mint mondta, Juncker hangsúlyozta, hogy "nincs helye önelégültségnek, nem szabad összemosni az intézkedéseink vitatóit az olyanokkal, akik egyszerűen az Európai Unió lerombolásában érdekeltek, fel kell venni a küzdelmet a populista diskurzus ellen, jobban elmagyarázva Európát".

Németországban vasárnap szövetségi parlamenti választást tartottak, amelyet a szavazatok 33 százalékának megszerzésével a CDU/CSU nyert meg, de a pártszövetség támogatottsága 8,6 százalékponttal visszaesett a 2013-ban elért 41,5 százalékhoz képest. Szakértők szerint a legvalószínűbbnek egyelőre egy hármas koalíció létrehozása tűnik a CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek részvételével.

Olaszok: Merkel kevésbé lesz elnéző

A német választások eredményét a migrációs politika "erőteljesen" meghatározta - idézte Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét az MTI. Az AfD-t olaszellenes és főleg Európa déli részével szemben álló pártnak tartja. Olaszország feladata lehet az egyensúly teremtése, vagyis "megakadályozhatja, hogy Németországból erős nyomás induljon a Földközi-tenger térségében található országokkal szemben" - mondta Tajani, hozzátéve, hogy az AfD Európa déli részével szembeni pártként jött létre.

A "nagy Merkel kis győzelméről" írt az olasz sajtó, hangsúlyozva, hogy Angela Merkel gyengülése Emmanuel Macron francia elnök európai reformterveinek is szárnyát szegheti. Elemzők szerint Róma attól tart, hogy eddigi szövetségese, Angela Merkel mostantól kevésbé elnéző lesz, ami az olasz államadósság hiányát illeti, valamint Berlin szigorítani fog a migráción is, amelyben eddig a kvótapolitikát támogatta, tehát az olaszországi menedékkérők szétosztását.