A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a viszonylag gyenge évkezdet és a külső eredetű növekedési kockázatok dacára is bízik benne, hogy az amerikai gazdasági fellendülés az év második felére megteremti a monetáris szigorítás megkezdéséhez szükséges feltételeket.

A testület véleménye szerint a foglalkoztatási helyzet jelentősen javult az első negyedévben a viszonylag gyenge gazdasági növekedés ellenére is. Megjegyezték azonban, hogy külső eredetű gazdasági és pénzügyi tényezők jelentenek némi kockázatot a gazdasági növekedési kilátásokra.

A gazdasági növekedés üteme lassult ugyan valamelyest, de elegendő mértékű az inflációs és foglalkoztatási célok eléréséhez, különösen azt követően, hogy a dollár erősödésének és az olajár csökkenésének hátrányos következményei már enyhültek valamelyest - írja a dokumentum.

A jegyzőkönyv alapján a döntéshozók közül "többen" annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban megjelenő makrogazdasági mutatók alá fogják támasztani a szigorítás júniusi megkezdésének indokolt voltát.

A Fed nyíltpiaci bizottságának márciusi ülése óta napvilágot látott makrogazdasági adatok azonban, különösképpen a múlt pénteken közzétett márciusi foglalkoztatási adatok nem festettek valami rózsás képet a növekedési kilátásokról. "Az adatok negatív meglepetést hoztak" - jelentette ki William Dudley, a New York Fed elnöke a Reuters hírügynökségek szerdán. Úgy gondolom, "ez valamivel magasabbra emelte a lécet" a Fed előtt ahhoz, hogy júniusban megkezdhesse a kamatemeléseket - tette hozzá.

A testület "néhány" tagja a jegyzőkönyvben annak a véleményének adott hangot, hogy 2016-ig nem lesz mód a kamatemelések megkezdésére.

Abban azonban a testületnek még azok a tagjai is megegyeztek, akik nem voltak meggyőződve a kamatemelések idén júniusi megkezdésének indokolt voltáról, hogy a gazdaság állapota már elérte azt a szintet, ami alapján a szigorítás megkezdésének szükségességét már ülésről ülésre meg kelljen vitatni.

A testületben többen jelezték, hogy a "normalizálás" megkezdése után ajánlatosnak tartanák a követni kívánt monetáris politika lefektetését a piacok számára. A testület tagjainak szándékai szerint a monetáris politika az első kamatemelés után is "meglehetősen engedékeny" lesz, a normalizálásra pedig "lépésről lépésre" történik majd, és nem feltétlenül fog minden egyes kamatdöntő ülésen kamatemelésre sor kerülni.