Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Első ízben tartottak háromoldalú tárgyalásokat az orosz tranzitgáz-szállításokról Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság energiaügyi képviselőinek részvételével Varsóban. Oroszországot Alekszandr Novak energetikai miniszter, Ukrajnát Jurij Prodan energetikai és szénipari miniszter képviselte a találkozón.

Oettinger sajtótájékoztatón elmondta: a felek május végéig garantálták a gázszállításokat. Az azt követő időszakra vonatkozóan maradtak megoldandó kérdések. Ezeket háromoldalú konzultációkon vitatják meg.

A Naftohaz nem fizette ki a gázszámlákat februárban, márciusban és áprilisban, ennek ellenére a gázszállításokban nem volt fennakadás. Az Európai Bizottságnak az a szándéka, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a Naftohaznak, segítsen az ukrán gázcég stabilizálásában. A felek minden lehetséges erőfeszítést megtesznek azért, hogy teljesítsék gázszállítási kötelezettségüket az EU országaiba - húzta alá Oettinger.

Az orosz energetikai miniszter szerint Oroszország a találkozón nem kapott tájékoztatást Ukrajnától arra vonatkozóan, hogy Kijev mikor fizet az orosz földgázért. Novak szerint Moszkva örül annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelt nyújt Kijevnek, és szeretné, ha ennek egy részét Ukrajna fennálló adósságai kiegyenlítésére, az orosz földgázszámla kifizetésére fordítaná.

Oroszország aggódik az Ukrajna területén keresztül Európába irányuló gázszállítások jövője miatt is. A tranzit gázszállítások zavartalanságához arra lenne szükség, hogy Ukrajna a nyári hónapokban 12 milliárd köbméter gázt pumpáljon gáztározóiba. "Az ukrán kollégáktól azt hallottuk, hogy ez a nyári hónapokban nincs biztosítva, és lehetséges, hogy fennakadások lesznek a szállításokban. Ez olyan információ számunkra, amelyet elemeznünk kell" - mondta Novak.

Az ukrán tárcavezető arról beszélt, hogy országa a következő háromoldalú megbeszéléseken szeretné elérni, hogy Oroszország a jelenlegi 500 dollárról a korábbi 268 dollárra csökkentse Ukrajna számára a földgáz köbméterenkénti árát. Kijev számára a jelenlegi ár megfizethetetlen, de a korábbi áron törleszteni tudná kötelezettségeit - mondta.