Az ukrán politikus arra az álláspontra helyezkedett, hogy vezetők egy-egy csoportjának szankciós listára tétele, vagyonuk befagyasztása és beutazási tilalom elrendelése aligha oldja meg a válságot. Mint mondta: a Kreml a saját népe reakciójától tart a leginkább, a széles körű gazdasági szankciók hatásai pedig hamar a vezetés ellen fordítanák az orosz közvéleményt.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mint az országot öt éven át vezető politikus, milyen mértékben tartja magát felelősnek Ukrajna jelenlegi helyzetéért, a volt elnök hosszasan sorolni kezdte elnökségének eredményeit, hogy akkor Ukrajna Európa leggyorsabban fejlődő gazdasága volt, a befektetések megsokszorozódtak, a nyugdíjminimum pedig a tízszeresére emelkedett, valamint külön kiemelte, hogy akkor mind Nyugat-, mind Kelet-Ukrajna lakói maradéktalan szólásszabadságot évezhettek, és két olyan parlamenti választást is tartottak, amelyet nyugati megfigyelők is tisztának és szabadnak minősítettek.

Ukrajna problémáinak gyökerét az egykori elnök a gyenge belső integrációban, az államiság és a nemzeti hagyományok megszilárdulatlanságában látja. "Keleten évszázadokon át az emlékezetünket, a történelmünket, a hőseinket, a kultúránkat, a nyelvünket és a hagyományainkat is elvette az az állam, amely gyarmatosította Ukrajnát" - húzta alá Viktor Juscsenko.

A volt elnök azt is sietett leszögezni, az ukrajnai konfliktusnak nincs etnikai színezete, cinizmusnak nevezte, hogy bárki azzal vádolja Ukrajnát, hogy elnyomta az orosz kisebbséget. Juscsenko szerint a Krímben csak egy olyan iskola volt, ahol ukránul folyt a tanítás, a többi orosz nyelvű volt, nem volt ukrán nyelvű könyvtár, sem színház és újságok sem. Ez a konfliktus kívülről érkezett - nyomatékosította az egykori államfő.

Viktor Juscsenko úgy fogalmazott, hogy Ukrajna pontosan ugyanazon okból veszít területéből, amiért ugyanez történt Grúziával, Moldovával, Azerbajdzsánnal is: mert Moszkva a birodalmi terjeszkedés politikáját követi. A volt államfő, Viktor Janukovics közvetlen előde szerint akkor van ok a derűlátásra, ha Európa képes egységesen fellépni és szolidaritást mutatni Ukrajnával.

A volt ukrán elnök egyúttal figyelmeztetett is: mind Keleten, mind Nyugaton vannak, akik ki akarják használni Ukrajna gyenge belső kohézióját, és manipulálni akarják az embereket. Juscsenko arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajnán belül és kívül is vannak olyan erők, akik az ország destabilizációjában érdekeltek, és azt akarják elérni, hogy ne lehessen az ország egészében megtartani a május 25-re kiírt választást. Ha sikerrel járnak, nem lehet majd legitimnek tekinteni a választás eredményét. Erre megy ki a dolog - húzta alá Viktor Juscsenko, aki 2005 és 2010 között, Ukrajna elnökeként országa Nyugat felé közeledését szorgalmazta.

A politikus emlékeztetett: novemberben az emberek nem magasabb béreket, olcsóbb tejet vagy szociális helyzetük javítását követelve vonultak Kijev központi terére, a Majdanra, hanem egyetlen céljuk az volt, hogy visszatérítsék Ukrajnát az európai útra.