Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói hangulatindex 97,8 pontra csökkent az októberi 100,7 pontról, de jóval meghaladta a tavaly novemberi 93,8 pontot. Elemzők 100,8 pontot vártak novemberre - írta az MTI.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozásokat jelző mutató 87,6 pontra csökkent az októberi 90,5 pontról, az aktuális helyzet megítélését tükröző almutató pedig 116,5 pontról 113,6 pontra süllyedt.

A csökkenés ellenére az érték a második legmagasabb az idén. A Michigan Egyetem közleménye szerint a mutató ebben az évben csupán 4 pontos sávban mozgott a 96,8 pontos átlaghoz képest, így nem jelez világos irányzatot.

A megkérdezettek jónak ítélik a munkaerőpiaci helyzetet és a jövedelmi kilátásokat, de enyhén erősödtek az inflációs várakozások, és lassan általános a vélemény, hogy a kamatok emelkedni fognak. A fogyasztók úgy látják, hogy a változások csekélyek lesznek, és a gazdasági mutatók többnyire kedvező értékeken maradnak. Az adatok összességében azt vetítik előre, hogy a fogyasztói kiadások 2018-ban 2,7 százalékkal nőnek.

A Michigan fogyasztói hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet hasonló indexe mellett a legfontosabb mérőszám a fogyasztás alakulásának becsléséhez. A háztartások fogyasztása adja az amerikai GDP mintegy 70 százalékát.