Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt éles nyílt vita alakult ki az EU brüsszeli csúcsvezetőségén belül a kötelező bevándorlási kvóták miatt, és egyelőre nem látszik a kompromisszum - derül ki a Financial Times (FT) cikkéből. A nyugat-európai tagországok vezetői és Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság bevándorlásért felelős biztosa keményen bírálják Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, aki szerint az EU bevándorláspolitikáját új vágányra kell terelni.

Falnak ment

Tusk úgy látja, hogy a kötelező kvóták, tehát az a rendszer, amely rákényszerítené a tagországokat, hogy vegyék át az Európába érkező bevándorlók egy részét, nélkülözi a hatékonyságot és erősen megosztja a tagországokat.

Az előbbivel azt a tényt rögzítette ismét, hogy alig-alig hajtják végre az azzal kapcsolatos kötelezettségeiket a tagországok, az utóbbival pedig azt, hogy a kelet-közép-európai tagországok, élükön Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal mereven elutasítják a rendszert.

Ezért azt javasolja, hogy a jövő év közepéig tovább folytassák az egyeztetéseket egy mindenkinek elfogadható megoldás kidolgozása érdekében. Kiszivárogtatott hírek szerint, amikor ezzel előállt a háttértárgyalásokon, falnak ment, azaz beleütközött a nagy bevándorlófogadó országok, köztük Németország és Hollandia merev ellenállásába.

A nyugati álláspontot jól tükrözik egy uniós diplomata szavai. Régi csata ez az EU keleti és nyugati fele között, amit valahogy meg kell oldanunk, hogy felkészüljünk a következő migrációs válságra - utalt a 2015-ös milliós bevándorlási hullámra. (A mediterrán térségben 2015 októberében 220 ezer bevándorló érkezett Európába, míg idén októberben 15 ezer.)

Mindenkinek igaza van

Avramopulosz úgy látja, hogy Tusk kezdeményezése aláássa az európai szolidaritás elvének érvényesítését, ezért Európa-ellenes és elfogadhatatlan. Emellett félretolja a probléma megoldására az elmúlt két évben tett erőfeszítések minden eredményét.

Az Európai Tanács elnökével egyetértők viszont úgy látják, hogy a kvóták ügyében a süketek párbeszéde folyik az azokat támogatók és ellenzők között. Nincs esély a kompromisszumra, már az is nehézséget fog okozni, hogy kibékítsék az egymást élesen bíráló feleket.

Tusk egyes támogatói arra is felhívják a figyelmet, hogy a kötelező kvóták erőltetése feladja a magas labdát Lengyelország és Magyarország autokratikus kormányának, hogy hazai közönségük előtt országukat az EU-s beavatkozás áldozatának tüntessék fel.

Úgyse működött

A bevándorlók áttelepítése egyébként sem működött, mivel az csak a menekültekre vonatkozott, a gazdasági bevándorlók ügyét nem kezelte volna. Az utóbbiak nyilván így is, úgy is valamelyik ismert célországba próbálnának eljutni - fogalmaz a Tusk-terv egyik további támogatója.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Magyarországon és Olaszországban jövőre parlamenti választások lesznek, amelyek előtt az ottani kormányok nem fognak belemenni olyan kompromisszumokba, amelyek alapján gyengeséggel vádolhatnák őket a választók.

Az EU soros elnökségét betöltő Észtország a múlt hónapban olyan tervvel állt elő, amely szerint minden EU-tagországnak hozzá kellene járulnia valamilyen formában a bevándorlás frontországainak tehermentesítéséhez.

(A nyitókép forrása: Reuters)