A maratoni, csaknem káoszba fulladó plenáris ülésen nem sikerült elérni a zárónyilatkozat elfogadásához szükséges egyhangú döntést. A 193 tárgyalódelegáció ezért úgy döntött, hogy a zárónyilatkozat elfogadása helyett annak "tudomásul vételével" zárják le az ENSZ történetének legnagyobb szabású klímavédelmi konferenciáját, mely az eredeti tervek szerint pénteken ért volna véget.

Miután egész éjszaka nem tudtak megegyezni a klímakonferencia plenáris ülésén az államok arról a megállapodás tervezetről, amelyet pénteken késő este fogadtak el az amerikai, a brazil és a dél-afrikai elnök, valamint a kínai és az indiai miniszterelnök megbeszélésén, végül szombat délelőtt döntés született.

Korábban több állam is jelezte: számára elfogadhatatlan a két és fél oldalas megállapodás tervezet, amely nem tartalmazna konkrét kibocsátás-csökkentési vállalásokat. Barack Obama pénteken késő este jelentette be, hogy sikerült "jelentős és példa nélküli" áttörést elérni a koppenhágai ENSZ-klímakonferencián.

A dokumentum nem határoz meg kibocsátás-csökkentési konkrétumokat az országok számára, hanem a konkrét számokról 2010 januárjáig kellene nyilatkoznia az egyes államoknak. A dokumentum 2 Celsius-fokban maximálná a globális felmelegedés mértékét az ipari forradalom előtti szinthez képest, és tartalmazná azt is, hogy 2020-tól évente 100 milliárd dollárral támogatnák a fejlődő országok klímavédelmi erőfeszítéseit. Ezenkívül a fejlődő országok összesen 30 milliárd dollár értékű támogatást kapnának 2010-2012 között az iparosodott államoktól.

Az Európai Unió közben közölte, hogy ragaszkodik a húsz százalékos kibocsátás-csökkentési célhoz a Bloomberg jelentése szerint. Ezt a svéd Fredrik Reinfeldt jelentette be, képviselve a 27 országból álló térséget, miután a klímatalálkozón nem sikerült elérni, hogy más országok meghatározzák kötelezettségválallásukat. Az EU szeretné elérni azt is, hogy 2020-ra 30 százalékkal mérsékeljék a károsanyag-kibocsátást az 1990-es szintekhez képest.

Környezetvédelmi csoportok bukásnak minősítették a klímavédelmi megállapodást, amelyet Barack Obama amerikai elnök és Kína, illetve még 20 ország fogadott el, hogy megállítsák a globális felmelegedést. Szerintük ugyanis a megegyezésben foglalt lépések kevésnek bizonyulnak ahhoz képest, amelyre szükség lenne a klíma védelme érdekében.

Az ENSZ és a nemzetek nem tudtak közös nevezőre jutni a titkos, zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon - közölte Kate Horner, a Friends of the Earth londoni környezetvédelmi csoport nemzetközi igazgatója, aki szerint „Koppenhága egy siralmas bukás".