Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre kevesebb tojás érkezik a lengyel szupermarketekbe, mert a termelők exportálják termékeiket - írta a Business Insider lengyel változata.

A fő ok a nyugat-európai tojások a fipronilfertőzése. Főként Hollandiában, Belgiumban és Németországban jelentkezik ez a probléma. Hasonló a helyzet Olaszországban megjelent madárinfluenzával - az olaszok Európa legnagyobb tojástermelői. Ezekben az országokban betegségek miatt kieső kínálatot importból pótolják.

Mint a Baromfi- és Takarmánytermelők Kamarájának elnöke, Mariusz Szymyslik elmondta, egy közepes méretű tojásért a lengyel termelők külföldön 45-50 groszyt is kapnak (40 forint), ugyanezért a minőségért és nagyságért a hazai nagykereskedők 37-39 groszyt fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a baromfitartókhoz nem jut több 33 groszynál.

Szymyslik szerint az árakat növelik az olyan ipari vásárlók is, mint az élelmiszer-, a kémiai vagy a kozmetikai ipar cégei. Az ide szánt tojások a kereskedelmi forgalomba kerülőknél mindig kevesebbe kerültek, de az utóbbi időben ez az irány megfordult.

A kamara elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a helyzet a lehető legrosszabb pillanatban, a karácsonyi ünnepek közeledtével következett be. Ha valami rendkívüli változás nem történik, akkor előállhat az a példátlan helyzet, hogy a rendszerváltás után először a tojás éppen az ünnepekre hiánycikk lesz.

A nyitókép forrása: Unsplash