Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bíróság weboldalán kedden közölt határozat értelmében Oroszországnak 25 ezer euró kártérítést és 7 ezer euró jogi költségtérítést kell kifizetnie Jevgenyij Frumkin számára, akit 15 napig tartottak fogva a Bolotnaja téri tűntetésben való részvétele okán. A megmozdulás Putyin eskütételének előestéjén történt, részvevői választási csalásra hivatkoztak.

Az indoklás szerint a Frumkinnal szemben foganatosított intézkedések "durván aránytalanok voltak az elérni kívánt célhoz képest".

A Bolotnaja téren mintegy 400 embert vettek őrizetbe, a tüntetők és rendőrök közötti összecsapásokban több tucatnyian megsérültek. Mindkét oldal a másikat vádolta provokációval. Több tüntetőre több évi szabadságvesztést szabtak ki Oroszországban, miután erőszak szervezése miatt elmarasztalták őket. A főleg Moszkvára és Szentpétervárra összpontosuló 2012-es megmozdulások végül fokozatosan elhaltak.

Egyelőre nem világos, hogy Moszkva végrehajtja-e az emberi jogi bíróság Frumkin ügyében hozott ítéletét vagy annak korábbi verdiktjeit. Szeptemberben a strasbourgi törvényszék 7 ezer euró kártérítést ítélt meg három másik orosz tüntetőnek az emberi jogaik megsértése miatt.

Az orosz elnök decemberben írta alá azt a törvényt, amely feljogosítja az orosz alkotmánybíróságot annak eldöntésére, hogy végre kell-e hajtani a strasbourgi ítéleteket. Vlagyimir Putyin, aki messze a legnépszerűbb politikus Oroszországban, a várakozások szerint a 2018-as elnökválasztáson is indulni kíván majd.

A Frumkin-ügyben a bíróság megállapította, hogy az orosz hatóságok a tüntetés szervezőivel való kommunikálás minimális követelményeit sem tartották be, a megmozdulás békés jellegének biztosítása érdekében.