Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rossz jelzés lenne Európában, ha a berlini kormány megnyirbálná a Németországban dolgozó uniós állampolgárok otthon tartózkodó gyerekeinek járó segélyeket - figyelmeztetnek a német társadalmi szervezetek az onet.pl tudósítása szerint. A civilek azt követelik a német vezetéstől, hogy mondjon le a tervezett korlátozásról.

Jelenleg a németeknél dolgozó lengyelek a legnagyobb haszonélvezői a segélyezésnek. Összesen 87 ezer lengyelországi gyermek kap támogatást Németországban dolgozó szülei után. A német - és az osztrák - kormány kezdeményezésére vita indult társadalombiztosítás uniós helyzetéről. A civil szervezetek szerint nem lenne jogszerű a jelenlegi szabályok megváltoztatása.

A helyzet ma az, hogy ha egy uniós tagország állampolgára Németországban dolgozik legálisan és ott is lakik, akkor a gyermekei után segélyre jogosult. Akkor is, ha azok nem Németországban élnek vele, igaz, ebben az esetben le kell mondania a hazai gyermekgondozási segélyről. Az új szabályozás szerint korlátoznák azt az időszakot, amely alatt a vendégmunkás gyermeke jogosult lenne a támogatásra

A német állam jelenleg mintegy 185 ezer külföldön élő gyermek után fizet segélyt. Lengyelországban 87 ezernek, Romániában 15 ezernek, Horvátországban 12 ezernek, Bulgáriában 5,5 ezernek. Magyarország nem került fel a listára.