Oroszország reménytelenül beleragadt a recesszióba és semmi kilátása nincs arra, hogy az olaj ára emelkedésnek indul, ami kihúzhatná a csávából. A költségvetésen mutatkozó lyukakat egyelőre be tudják tömni a devizatartalékok felhasználásával, ám ha a kormány kifogy ebből a pénzből, az a büdzsé és a gazdaság összeomlásához vezet.

Ezt a jóslatot William Browder, a Hermitage Capital tőketársaság vezérigazgatója fogalmazta meg a davosi Világgazdasági Fórumon. Browder ismert bírálója a Kremlnek. Hiba lenne alábecsülni, milyen nehéz helyzetbe került Oroszország, amelyet az említett körülményeken túl az EU és az USA szankciói is sújtanak. Az ország mély gazdasági válságba került - véli a pénzügyi menedzser.

Elköltik vagy nem költik el?

Browder már-már feleslegesnek tartja a feltételes módot: nem arról van szó, hogy moszkvai központi bank kifuthat a pénzéből, hanem arról, hogy lassan tényleg elkölti a tartalékát. A hivatalos adatok szerint az ország devizatartaléka 360 milliárd dollár, amiből a két tartalékalap tőkéjét és az aranytartalékot levonva 200 milliárd marad.

Sokak szerint rengeteget költenek a rubel védelmére, ám nem rendelkeznek annyi forrással, amellyel megtámogathatnák a rohamosan gyengülő orosz devizát.

Evira Nubiullina a jegybank elnöke a héten azt mondta, hogy nem szándékoznak elégetni az összesen 368 milliárd dolláros devizatartalékot a rubel védelme érdekében. A piac vagy ezt a nyilatkozatot vette komolyan, vagy arra reagált rosszul, hogy az utolsó pillanatban lemondták Nubiullina davosi útját, de tény, hogy az orosz valuta az olajár enyhe növekedése ellenére gyengült, átlépve a 83 rubelt/dolláros árfolyamot.

Barátból ellenség

Browder valaha rajongója volt Putyinnak, ám miután jogásza és barátja, Szergej Magnyitszkij 2009-ben rendőrségi cellájában meghalt, szembe fordult korábbi hősével. Szerinte a hatóságok keze van a jogász halálában, aki ezt megelőzően az orosz hivatalokat fertőző korrupciót vizsgálta.

A gazdasági válság arra késztette az orosz államfőt, hogy kialakítson egy nacionalista rezsimet, amelynek fő ellensége a Nyugat - fejtegette a pénzügyi szakértő a CNBC-nek. Mindez elnyomással egészül ki az országon belül.

Vissza fognak térni

Browder hege fundja hagyományosan a feltörekvő piacokon igyekszik fialtatni a pénzét, ám a menedzser arra figyelmeztet, hogy azok az országok, amelyek korábban jó lehetőségeket kínáltak erre - Oroszországon kívül Brazília és Kína - zűrzavaros helyzetbe kerültek, amit a tőzsdei és devizaárfolyamok hullámzása világosan bizonyított az elmúlt hetekben.

Felfordulást láthatunk mindhárom országban, ami elriasztja a pénzembereket, így Browdert is. Persze mint befektető ő is csak a kockázat és a remélt haszon arányát vizsgálja, így nyilván lesz egy olyan pont az árcsökkenésben, amikor érdemes lesz újra vásárolni ezeknek az országoknak a befektetési eszközeit.