A Meteorológiai Világszervezet (WMO) tudósai szerint idén megismétlődhet az El Nino, az a csendes-óceáni meteorológiai jelenség, amely világszerte szélsőséges időjárást okoz - írja a BBC. Az elmúlt két évben, 2015-ben és 2016-ban az El Nino feltornászta a légkör globális átlaghőmérsékletét és fontos szerepet játszott a világ több térségét sújtó szárazságban.

Negyven százalék

A gond az, hogy ez az időjárási anomália az eddigi tapasztalatok szerint kettő-hét évente tért vissza, míg jelenleg 40 százalék annak az esélye, hogy gyors egymásutánban harmadszor is lecsapjon. Az El Nino lényege az, hogy Csendes-óceán magasabb hőmérséklete a szokásosnál melegebbre fűti fel a felette keringő levegőt, ami Délkelet-Ázsiában például erősebb monszun időszakot, Afrikában viszont szárazságokat okoz.

A rendkívüli időjárásnak olyan mellékhatásai vannak, mint például a tengerpartok eróziója az erősebb hullámverés miatt. A szakértők szerint Kaliforniában például az elmúlt két év El Nino jelensége felel azért, hogy az átlagosnál 76 százalékkal nagyobb volt a partok pusztulása.

La Nina helyett La Nada

A megszokottnál nagyobb meleget az ellentéte szokta követni, amit La Nina jelenségnek neveznek a meteorológusok. A WMO kutatói azonban úgy találták, hogy az óceán nemrégiben tapasztalat lehűlése csak átmeneti jelenség volt. Januárban minden visszatért a normál kerékvágásba. A hatás olyan gyenge volt, hogy egyes poénkodó tudósok La Nada jelenségről beszélnek La Nina helyett, ami spanyolul semmit jelent.

Kicsiből nagy lehet

Ugyanakkor Peru partjai előtt különös jelenség vette kezdetét. Ebben a régióban az átlagnál 1,5 Celsius-fokkal melegebbet jegyeztek fel az időjósok. A tudósok úgy vélik, hogy ez a helyi jelenség, amelyet part menti El Ninónak hívnak, felhízhat egy igazi nagy El Nino anomáliává.

Ehhez csupán annyi kellene, hogy a Csendes-óceán középső részének hőmérséklete három hónapon át folyamatosan 0,5 Celsius-fokkal az átlag felett legyen. A szakértők úgy vélik, hogy a tavasszal többet látunk majd. Májusra nagyjából kitisztulhat a kép.