Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lindsey Graham dél-karolinai és John McCain arizonai republikánus szenátor a szokásos vasárnapi délelőtti televíziós vitaműsorokban bírálta a pénteken Hamburgban a G20-csúcstalálkozó keretében tartott megbeszélés egyes elemeit.

Graham szenátor az NBC televízió Találkozz a sajtóval című vitaműsorában azt fejtegette, hogy a tárgyalás "katasztrofális" volt, Trump "elvakult, érzéketlen" az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban. A szenátor szerint Trump elnökségét gyengíti, hogy "nem ismeri el azt a tényt, hogy Putyin rossz ember".

Graham leszögezte: "az ismerőseim között a szó szoros értelmében ő (Trump) az egyetlen, aki nem hiszi el, hogy Oroszország megtámadta választási rendszerünket 2016-ban". A dél-karolinai politikus ezzel Trump azon kijelentésére utalt, miszerint "senki sem tudja igazán", hogy vajon az oroszok álltak-e a 2016-os amerikai elnökválasztás idején elkövetett hackertámadások hátterében.

A szenátor mindazonáltal hangsúlyozta: nincs bizonyíték rá, hogy az orosz beavatkozás befolyásolta volna az amerikai választókat és az elnökválasztás eredményét.

Bírálta a politikus Trumpot és Rex Tillerson külügyminisztert azért is, mert szerinte az oroszok beavatkozásának ügyében "készek a megbocsátásra és a felejtésre". Leszögezte, az a szándéka, hogy a kongresszus jóváhagyja az új szankciókat Oroszország ellen a beavatkozás miatt. "Világos üzenetet kell küldeni Oroszországnak, hogy megfizet a demokrácia korlátozásáért" - mondta.

John McCain arizonai szenátor a CBS televízió Szemben a nemzettel című műsorának adott interjújában szintén arról beszélt, hogy Oroszország "még nem fizette meg az árát" annak, hogy tavaly megpróbált beavatkozni "az amerikai és a világ más részén zajló" választásokba. "Eljött az idő a továbblépésre, de előtte azért még meg kell fizetni a büntetést" - fogalmazott a republikánus politikus.

McCain ironikusan megjegyezte: a kiberbiztonsági együttműködésben Vlagyimir Putyin "óriási segítséget nyújthat, hiszen egyike azoknak, akik elkövették a hackertámadásokat". (A címlapkép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Mihail Klimentyev)

Steven Mnuchin pénzügyminiszter viszont jelentős eredménynek minősítette az amerikai-orosz kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást. A tárcavezető az ABC televízió Ez a hét című műsorának nyilatkozva stratégiai megállapodásnak minősítette a várható együttműködést. Stratégiai hiba lenne, ha Donald Trump nyilvánosságra hozná a Putyinnal folytatott tárgyalásai részleteit - mondta a miniszter.

Donald Trump a vasárnap reggel közzétett Twitter-bejegyzései egyikében kitért a G20-as országcsoport hamburgi csúcsértekezletén kötött kiberbiztonsági megállapodásra, amellyel - mint fogalmazott - "áthatolhatatlan kiberbiztonsági munkacsoportot hozunk létre".

A számítógépes biztonság terén történő együttműködés fontosságát hangsúlyozta a CNN hírtelevízióban Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is. "Nem bízhatunk meg Oroszországban és soha nem is fogunk megbízni benne. De ha közel kerülsz azokhoz, akikben nem bízol, akkor rajtuk tarthatod a szemedet és ellenőrizheted őket" - idézte Haley-t az MTI.