Skócia igen nehéz időszak elé néz a befektetések szempontjából akkor is, ha a szeptember 18-ai referendumon a függetlenség mellett döntenek a szavazók, és akkor is, ha a nemek lesznek többségben - állítja Kenneth Rogoff amerikai közgazdász professzor, aki 2008 előtt megjósolta az USA lakáspiacának összeomlását. Ez katasztrófa lesz az ország számára, tragikus gazdasági kiigazításra számíthatunk - érvel Rogoff, aki egy ideig az IMF kutatási részlegének igazgatója volt.

Hiába döntenének a népszavazás résztvevői az 300 éves unió fenntartása mellett Angliával, Walesszel és Észak-Írországgal, akkor sem lehet már helyreállítani a befektetők bizalmát Skócia iránt. Akkor sem akarják majd a pénzüket ebbe az országba vinni, mivel attól fognak tartani, hogy a függetlenség ügye nem jut holtpontra, akár újabb referendumok jöhetnek. A befektetők el fognak vándorolni Skóciából.

A bizonytalanság emellett nem jó Nagy-Britannia maradékának sem - tette hozzá Rofoff a CNBC tudósítása szerint. Hiába érkeztek kiváló makrogazdasági adatok a szigetországból az elmúlt időszakban, hiába nő Nagy-Britannia gazdasága a leggyorsabban a világ hét legfejlettebb országának (G-7) összehasonlításában. A kilátások elhomályosulásának kellemetlen következményei lesznek.

Vészterhes precedens

Súlyos csapást mérne a skót függetlenség az Európai Unióra is, mivel precedenst teremtene. Más hasonló álmokat dédelgető régiók, mindenekelőtt a Spanyolországhoz tartozó Katalónia, vérszemet kapnának. Elitjük azt mondaná: Odasüss, nekik sikerült. Mi is meg tudjuk ezt csinálni! Az ebből fakadó politikai felfordulás már maga a kiszámíthatatlanság a vele összes következménnyel.

Eközben a politikai harc eldurvulására utal, ahogy Alex Salmond, a Skót Nemzeti Párt vezetője, Skócia első minisztere reagált a három nagy brit párt vezetőjének skóciai kampánykörútjára. A három politikus a szerdai parlamenti ülést is elhalasztotta, hogy a helyszínen az unió mellett érveljen. Ajándékul a skót parlamenti önállóság kibővítésének ígéretét vitték magukkal, ha az ország része maradna Nagy-Britanniának. Salmond szerint megjelenésük a színen a pánik jele. Annyira hiteltelenek Skóciában, hogy jelenlétük csak erősíti az elszakadáspártiak támogatottságát.