Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ eddigi legsúlyosabb Ebola-járványa miatt a legnagyobb bajban lévő országokban kétségessé vált a mezgazdasági termés betakarítása. Az élelmiszerárak máris többszörösükre ugrottak - idézi az ENSZ élelmezési szervezete (FAO) figyelmeztetését a Reuters. A helyzet a következő hónapokban tovább romlik.

A FAO különleges riasztást adott ki Libériára, Sierra Leonére és Guineára vonatkozóan - ebben a három országban pusztít legnagyobb erővel az 50-55 százalékban halált okozó Ebola-fertőzés. A járványban a legfrissebb adatok szerint 1550-en haltak meg azóta, hogy az év elején Guinea távoli délkeleti dzsungeleiben feljegyezték az első megbetegedéseket.

Pánik

Mivel az Ebolának nincs ismert gyógymódja - csak néhány amerikai és európai betegen tudtak sikerrel alkalmazni kísérleti gyógyszereket - az egészségügyi hatóságok a fegyveres testületekkel megerősítve korlátozták a lakosság mozgását és karanténzónákat hoztak létre. Ezzel próbálják elejét venni a vírus terjedésének, ám eközben pánikot okoztak. A lakosság felvásárolt minden élelmiszert, ami hiányhoz vezetett és az égbe lökte az árakat.

A háztartások egy része már az Ebola-járvány kitörése előtt is jövedelme 80 százalékát élelmiszerre kötötte - emlékeztet Vincent Martin, a FAO dakari részlegének vezetője, a világszervezet beavatkozásának irányítója. Ezek a családok egyszerűen nem tudják megfizetni a mostanra kialakult árakat. A szakértő szerint az élelmezési válság a járvány leküzdését is hátráltathatja.

150 százalék

A rizs és a kukorica termelése vissza fog esni a gyorsan közelgő aratási szezonban, miután az utazási tilalmak miatt munkaerőhiány várható - prognosztizálja a FAO. Kevesebb lesz a pálmaolaj, a kakaóbab és a gumi. Mivel ezek értékesítése a helyiek fő bevételi forrása, durván visszaeshet a családok vásárlóereje. Az élelmezési problémát emellett a vadhús fogyasztásának betiltása is fokozni fogja. (Az utóbbi az Ebola elkapásának egyik biztos módja.)

Hozzájárul az élelmiszer-ellátás nehézségeihez a határok és a kikötők lezárása, mivel a három legsúlyosabban érintett ország egyaránt gabonaimportőr. Az árak emelkedését részben a szállítási költségek növekedése okozza. Végül Sierra Leonéban és Libériában a drágulás hátterében részben a helyi valuta gyengülése áll. Jellemző, hogy Monroviában, Libéria fővárosában 150 százalékkal ugrott meg a manióka ára augusztus első néhány hetében.

Az ENSZ élelmezési programja és a FAO a következő három hónapban 65 ezer tonna rendkívüli élelmiszersegélyt szállít az Ebola-járvánnyal legintenzívebben sújtott térségekben élő 1,3 millió embernek.