Kína gazdasága közel sem növekszik annyival, mint amennyit a hivatalos adatok mutatnak - állítja Marc Faber befektető, a Mélabú, fellendülés és balsors (Gloom, Boom & Doom Report) című kiadványsorozat szerkesztője. A CNBC-nek nyilatkozó üzletember már a pekingi statisztikai hivatal keddi jelentése előtt jelezte: nem fogja elhinni, amit mondani fognak.

Faber szerint a kínai GDP legfeljebb négy százalékkal gyarapodhatott 2015-ben, szemben a 6,9 százalékos pluszt mutató hivatalos adattal. Egy gazdaság nagyon bonyolult, egyes szektorok bővülhetnek, míg mások zsugorodhatnak. Mindezek eredőjeként úgy érzem, hogy a tavalyi plusz maximum négy százalék lehetett, de az is elképzelhető, hogy még ennél is szerényebb volt - foglalta össze véleményét.

Nézzük máshonnan!

Dr. Balsors úgy látja, hogy nem minden gazdasági mutató megbízhatatlan. A kínai-tajvani vagy a kínai dél-koreai külkereskedelmi adatok például elég jól eligazítanak az érintett gazdaságok valós helyzetét illetően. Ezek azt mutatják, hogy a világ második legnagyobb gazdasága meglehetősen gyengén muzsikál mostanában.

A múlt héten megjelent pekingi információk szerint az export 1,4 százalékkal zsugorodott decemberben az egy évvel korábbihoz képest, míg az export 7,6 százalékkal csökkent. Mindkét adat kisebb a várakozásoknál, de így rosszat jelent. Az export például már a hatodik egymást követő hónapban esik éves összehasonlításban.

A gigantikus luftballon

Faber azonban nem csupán a kreatív módszerekkel készült makroadatokat tartja aggasztónak Kínával kapcsolatban. Szerinte kolosszális adósságbuborék fúvódott fel az országban, amelynek a dolgok rendje szerint ki kell pukkadni. Ez vagy súlyos veszteségeket fog okozni a bankszektornak, vagy a pénzintézeteknek hitelező kötvénytulajdonosok vethetnek keresztet a tőkéjükre.

Kínában szeptember végén összesen 1,53 ezer milliárd dollár értékű hitel várt törlesztésre - idézte a hivatalos adatot a CNBC.

Negatív víziója végén dr. Balsors még megemlítette a tőzsdei buborékot, amely az év elején kezdődött pánikhangulatban ereszt le éppen. A Shanghai Composite index 20 százalékkal értékelődött le decemberi, illetve 40 százalékkal júniusi csúcsához képest. A keddi kereskedésben háromszázalékos plusz ért el hétfői záróértékéhez képest.