Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legutóbbi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatná meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtanák a banki betéteket. A ciprusi belpolitikai alkudozás közepette hétfőn több euróövezeti döntéshozó is egyértelművé tette, hogy a 10 milliárd eurós ciprusi mentőcsomag részeként vállalt 5,8 milliárd eurós önrész előteremtésének módját Ciprus saját maga döntheti el.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője úgy fogalmazott: "az adósság fenntarthatóságához szükség van Ciprus, és a bankszektor, azaz a tulajdonosok és a betétesek hozzájárulására. (...) Hogy az ország miként állapítja meg a hozzájárulás összetételét, az a ciprusi kormányzaton múlik". Egyben megismételte Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vasárnap esti kijelentését, amely szerint Németország más megoldást is el tudott volna képzelni, de "ez nem az ő döntése". A szóvivő szerint a mentőcsomag "nyugtatólag hat" majd az euróövezeti pénzpiacokra.

Ez más pénzének lefoglalása

Mindeközben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Interfax hírügynökség tudósítása szerint hétfőn "más pénzének lefoglalásához" hasonlította az akciót. "Nem tudom kitől származik az ötlet, de úgy néz ki" - tette hozzá. Orosz állampolgárok jelentős mennyiségű pénzt tartanak a lazább banki szabályozással rendelkező ciprusi bankszámlákon. Hétfő reggel Vlagyimir Putyin elnök igazságtalannak és veszélyesnek nevezte a ciprusi terveket.

Mindeközben az euróövezeti döntéshozók igyekeznek nyugtatni a piacokat. A portugál bankszövetség elnöke "abszurdnak" nevezett bármilyen gondolatkísérletet, amely párhuzamot von a két ország helyzete között. A portugál bankrendszer fizetőképes, jól feltőkésített és kényelmes likviditási szintekkel rendelkezik - fogalmazott.

Olaszországban Giuseppe Vegas, a pénzpiaci felügyelet elnöke úgy fogalmazott: "a piacok most Ciprus miatt nem teljesítenek olyan jól, de nincs semmi hasonlóság Olaszországgal". Ciprus egy pénzügyi ország, egyesek szerint egy adóparadicsom. Olaszország egy ipari ország" - tette hozzá.