Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az interjút a rádióval azonos nevű lap is közölte csütörtökön. Carjov, az ukrajnai Régiók Pártjának volt elnökjelöltje, - akit az orosz sajtóban immár a Dél-Kelet Mozgalom vezetőjének neveznek, - azt mondta, amennyiben sikeres lesz a népszavazás Luhanszk és Donyeck megyék függetlenségéről, és ha a példájukat követni fogják a délkelet-ukrajnai régiók, akkor létrejön az úgynevezett Novorosszija (Új-Oroszország). Abban az esetben, ha egész Ukrajna követi függetlenségi törekvésüket, akkor átgondolják egy föderáció vagy konföderáció létrehozását.

Az ukrán politikus hozzátette, hogy egyelőre nincs szó a délkelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatlakozásáról.
Elmondta, hogy a rendelkezésükre álló közvélemény-kutatási adatok szerint Donyeck és Luhanszk megyék lakosságának többsége támogatja a népszavazás megtartását.

Oleg Carjov, aki a Kijevben megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök jobbkezének számít, és hozzá hasonlóan a Kreml támogatását élvezi, április végén visszavonta indulását az ukrajnai elnökválasztáson, miután a szakadárok által kikiáltott úgynevezett donyecki népköztársaság vezetője, Denis Pusilin közölte, a "felkelők" nem támogatják őt.

Az ukrán parlament Carjov képviselői mandátumának megszüntetését a jövő kedden tervezi megvitatni.

Carjov a Komszmolszkaja Pravda rádiójának azt megelőzően nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán felszólította a kelet-ukrajnai oroszbarát erőket: halasszák el a vasárnapra tervezett népszavazást a régió Ukrajnától való függetlenné válásáról. Ennek ismertté válása után azonban reagált Putyin szavaira is. A LifeNews orosz televíziónak azt mondta: hallgatnak az orosz államfőre, de a népszavazásról a délkelet-ukrajnai lakosság döntött, és nem a politikusok. Szerinte csak akkor lehet elhalasztani a vasárnapra tervezett népszavazást, ha a szélsőségesen radikális ukrán Jobboldali Szektort lefegyverzik, és az ukrajnai válság rendezéséről április 17-én Genfben kötött négyoldalú megállapodás minden feltétele teljesül.