Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OPEC minden tagországa támogatja, hogy hosszabbítsák meg a jövő év végéig a kartell és Oroszország, illetve más OPEC-en kívüli olajtermelő országok megállapodását az olajkitermelés korlátozásáról - derül ki a Bloomberg beszámolójából. Oroszország azonban még habozik, így leghamarabb az OPEC-tagállamok olajminisztereinek csütörtöki ülésén derülhet ki, lesz-e hosszabbítás vagy sem az üzemanyagárak alakulását is erősen befolyásoló ügyben.

A felek az év derekán abban állapodtak meg, hogy jövő márciusig nem bővítik a kínálatot a világ olajpiacán, amivel arra szorítják a felhasználókat, hogy elfogyasszák a felhalmozott készleteket. A taktika sikeresnek bizonyult: miután a tartalékok zsugorodtak, a londoni Brent árfolyama 60 dollár fölé emelkedett.

Jók voltunk

A piac sokkal jobb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt - jelentette ki Szuhail al-Mazrúj, az Egyesült Arab Emírségek olajminisztere újságírók előtt. A szakpolitikus abban bízik, hogy a következő évben folytatódik az áremelkedés, közelebb kerül egymáshoz a kereslet és a kínálat. Az egységes fellépésnek köszönhetően napi 1,8 millió hordóval tudták korlátozni a kínálatot.

A siker azonban nem teljes. Igaz ugyan, hogy a fejlett ipari országok készletei a januári szint felére estek, ám még mindig 140 millió hordóval az ötéves átlag felett vannak - árulta el becslésüket Mohammad Barkindo, az OPEC főtitkára. Ez arra ösztönözte az OPEC-tagországait, hogy folytassák a kitermelés korlátozását.

Ne olyan gyorsan!

Moszkva azonban hezitál, mert az orosz vezetés attól tart, hogy ha tovább drágul a fekete arany, akkor az USA olajpala-kitermelői egyre lelkesebben visszatérnek a piacra, mert egyre kifizetődőbb lesz viszonylag drága technológiájuk alkalmazása. Ezért az oroszok a napokban arról tárgyaltak Szaúd-Arábia - az OPEC messze legerősebb tagállama - vezetőivel, hogy várni kellene a hosszabbítással vagy módosítani kellene annak feltételein.

Végül is március előtt bármikor ráérnek bejelenteni az előbbit, míg az utóbbival kapcsolatban nehéz kisakkozni, milyen megkötést vezessenek be, azaz milyen mutatóhoz kapcsolják a kitermelés limitálását. Adódnának a világ olajkészletei - mármint ha ezek bizonyos szint alá esnek, akkor törlik a korlátozást -, ám kérdés, hogy ezzel kapcsolatban milyen becslést vagy becsléseket vegyenek alapul.

Dilemma

A legnagyobb aggodalmat jelenleg az USA olajtermelése okozza. A legtapasztaltabb szakértők sem tudják megmondani, mi várható az olajpalacégektől jövőre. A kitermelésük növekedésével kapcsolatos kalkulációk a napi 500 ezer hordótól az 1,7 millióig terjednek. A másik oldalon az a félelem áll, hogy miután a piac biztosra veszi, hogy csütörtökön meghosszabbítják a kitermelés korlátozását, azonnal zuhanni fog a fekete arany ára, ha végül is nem döntenek erről.

A nyitókép forrása: Pixabay.com