Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök legyőzte pártja keményvonalasait a nagyobbik kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza 200 tagú központi bizottságának maratoni, 12 órás csütörtöki ülésén - jelentette az AP. A többség a pártelnök-kormányfőt támogatta, aki azt javasolta, hogy szeptemberben tartsanak rendkívüli kongresszust a hogyan továbbról, miután a kormány megállapodott a hitelezőkkel a harmadik kedvezményes kölcsönről. A kormányfő azonban nem a háborút, hanem csak egy csatát nyert meg.

Az összecsapást megelőző színjátékban a keményvonalas csoport saját gyűlést tartott, amelyen amellett tüntettek, hogy a kormány adja fel a tárgyalásokat. Szerintük a Sziriza az elmúlt hat hónapban letért arról az útról, amelyen elindult, arról, amely reményeik szerint elvezet a megszorítások végéhez. A pártellenzék nyíltan amellett kampányol, hogy Görögország térjen vissza a drachmához.

Ami itt van, az nem demokrácia

Ebben az országban már nincs demokrácia, ehelyett egy totalitáriánizmus sajátos formája, az euró diktatúrája érvényesül - harsogta lelkes közönsége előtt Panagiotisz Lafazanisz, a csoport egyik hangadója. A volt energiaügyi miniszter, akit éppen a belső vita miatt állított fel székéből Ciprasz, azt állítja, hogy az ezzel kapcsolatos sötét propaganda ellenére a valutacsere nem okozna katasztrófát.

Ez homlok egyenest ellenkezik a kormányfő véleményével, aki szerint a drachma azonnal leértékelődne visszavétele után, amit durva megszorítások követnének és a kormánynak újra az IMF-hez kellene fordulnia pénzért. Ciprasz arról is beszélt a párt parlamentje előtt, hogy abszurdnak tartja a belső megosztottságot, aminek véget kell vetni.

Baloldaliak a baloldaliakat

Ezzel arra az ötletre is reagált, amely szerint a pártnak belső szavazást kellett volna tartania a következő napokban a hiteltárgyalások megkezdéséről - ez szintén a héják kezdeményezése volt. Ciprasz ezt azzal hárította el, hogy ha ezen az elutasítás győzne, az megbuktatná a kormányt. A második világháború utáni "első igazán baloldali vezetés" - ahogy a saját kormányát aposztrofálja - vagy a baloldali parlamenti képviselők támogatásával folytathatja a munkáját, vagy ugyanezek a baloldali politikusok buktathatják meg - fejtegette.

Ezt akár kulcsfontosságú megjegyzésnek is tarthatjuk - derült ki Dimitri A. Szotiropulosz politológus szavaiból. Szerinte egyelőre nem várható a Sziriza szétszakadása, egyszerűen azért, mert a párt hatalmon van, ami fékezi a centrifugális erőket. A hivatalos politikával szembe forduló disszidensek nem akarják magukra venni a felelősséget a kormány megbuktatásáért.

Keresztút előtt

A meccsnek azonban koránt sincs vége - véli a szakértő. Ciprasznak két lehetősége van. Az egyik, hogy tovább erősíti pozícióit a pártban, például úgy, hogy a szeptemberi kongresszust új küldöttválasztással tartják meg, ami utat nyitna azelőtt, hogy benyomja a résztvevők közé saját embereit. A politológus azonban úgy látja, hogy a pártelnök kerüli a belső konfliktusokat.

A másik lehetőség, hogy előrehozott választásokat tartanak, ami Szotiropulosz szerint novemberben lehet. Az időzítés fontos: a szavazást az után kell megtartani, hogy aláírták az új EU-s hitelcsomagról szóló szerződést, de még az előtt, hogy a politikai ellenzék rendezte volna jelenleg teljesen szétzilált sorait.

Mindez azonban a racionális számítás, amellyel Görögországban csínján kell bánni. Eleve problémát jelent, hogy a kormánypárt valójában egy számos balos politikai irányzatból összeállt, szedett-vedett társaság, amelyet néhány éve csupán a szavazók négy százaléka támogatott. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a görög politikát mélyen áthatják az ideológiák és az érzelmek, ami utat nyit a rossz döntések előtt - figyelmeztet az athéni politológus.