Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Litvánia új miniszterelnöke, Saulius Skvernelis és Lettország kormányfője, Maris Kucsinskis első találkozójuk alkalmával határoztak arról, hogy meggyorsítják a döntést a lett-litván határról szóló szerződés megkötéséről, illetve megerősítik országaik gazdasági együttműködését. Legfőbb céljuk az, hogy a balti államok energiaellátása végleg elszakadjon a Szovjetunió idején kiépült orosz köldökzsinórtól.

A litván miniszterelnök kiemelte, hogy a Klajpédában lévő lng-terminál lehetővé teszi a három balti ország és Észak-Lengyelország egy részének részleges gázellátását tengerentúli forrásokból. Országa már már aláírt egy gázszállítási szerződést amerikai partnerekkel. Ugyanakkor további közös energetikai projektekre van szükség annak érdekében, hogy a térség ne függjön egyetlen szállítótól, azaz a Gazpromtól.

Jövőre befejezik

Az egyik lehetőség a gáztározási lehetőségek kihasználása. A régióban Lettországnak van a legnagyobb földalatti gázraktára, amelyben több mint ötmilliárd köbmétert tudnak elhelyezni az energiahordozóból, azaz többet, mint amennyit a három balt köztársaság évente felhasznál.

Az áramellátás terén változatlanul függenek Oroszországtól, dacára annak, hogy már működik a lengyel és litván hálózatot összekötő első vezeték. A két vezető reméli, hogy 2018-ra, önálló államaik megalakulásának 100. évfordulójára befejeződhetnek az energetikai projektek. A térség európai orientációjának része ezek mellett a Rail Baltica vasútvonal, amely az európai szabványhoz igazodó - az orosznál keskenyebb - vágányokkal épül.