Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Moszkva folytatja a Vlagyimir Putyin elnök által indított "offshore-talanítást": az orosz parlament felső háza már a duma elé terjesztette az erre vonatkozó törvény olyan módosítását, amelynek értelmében akár hat évi börtönbüntetésre ítélhetik azokat, akik offshore vállalatot használnak adófizetési kötelezettségük elkerülésére.

Már több mint 1000 milliárd dollárt vittek ki

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint a Szergej Rjabukin, a felső ház költségvetési bizottságának elnöke, a módosítás egyik javaslattevője az újabb szigorítást azzal indokolta, hogy az elmúlt 20 év alatt több mint 1000 milliárd dollárt vittek ki Oroszországból az offshore zónákba, és az ezekben bejegyzett cégek bonyolítják az ország külkereskedelmének több mint 40 százalékát.

A felső ház, a szövetségi tanács tagjai a házelnök, Valentyina Matvijenko vezetésével emellett követelte, hogy a Vnyesekonombank ne nyújtson hitelt olyan vállalatnak, amelyek központja nem Oroszországban van. Egy külön módosítás megtiltja, hogy az orosz törvények hatályán kívül eső vállalatok költségvetési pénzekhez jussanak.

A korábbi megszorítások miatt már több orosz nagyvállalat bejelentette, hogy felszámolják offshore leányvállalataikat. A mézesmadzag szerepét hivatott betölteni az a tervezett törvénymódosítás, amely 2015. január 1-től adóamnesztiát hirdetne azoknak, akik a külföldre menekített tőkéjük legalább 10 százalékát visszahozzák, ami után csupán 2,5 százalékos adót kellene befizetni.