Alekszandr Lukasenko, hogy gátat vessen a szakképzett dolgozók külföldre, főleg Oroszországba menekülésének, egyelőre a folyamattól leginkább sújtott fafeldolgozó iparban bevezeti a kényszermunkát. Az ebben az ágazatban dolgozóknak nincs joguk felmondani, kötelesek a munkahelyükön maradni. Ezt Lukasenko a fővárostól 70 kilométerre levő Boriszov egyik üzemében jelentette be, közölve: "Ha elmennek, kényszermunkára ítélik magukat és visszatoloncolják ide." Erről elnöki rendeletet készül kiadni, ami nemcsak a kilenc állami fafeldolgozó üzemben alkalmazott több mint 13 ezer emberre, de a gyárak korszerűsítésén dolgozó 2-3 ezer építőipari munkásra is vonatkozik - idézte a The Moscow Times.

A bejelentést az államfő a múlt hét végén tette azzal, hogy a dekrétum december 1-el lép hatályba - a hír azonban csak most jutott el a médiába. Annak ellenére, hogy még mindig nem írta alá, a boriszovi gyár a héten már a legkülönbözőbb indokokkal visszautasította az alkalmazottak felmondási kérvényét.

Természetesen a munkásokhoz fordulva Lukasenko a mézesmadzagról sem felejtkezett meg: ígéretet tett arra, hogy a jelenlegi havi 150 dollárról 400-500-ra, nagyjából az oroszországi szintjére emelik az átlagfizetést, ami 2015-ben már 1000 dollár lesz. Hallgatósága meglehetős szkepticizmussal fogadta az örömhírt, a gyár vezetése nem volt hajlandó nyilatkozni.

Minszki elemzők attól tartanak, hogy a munkahely-elhagyási tilalmat Lukasenko más szektorokra is kiterjeszti, ahogy erősödik a kiáramlás. Jelenleg a 10 milliós ország mintegy 1 millió polgára dolgozik külföldön, főleg a szomszédos Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Litvániában.