Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A keresetet a bíróság iktatta. Ivan Zsdanov, a Navalnij által irányított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogásza közölte: a tárgyaláson "kimerítő bizonyítékot" fognak bemutatni arról, hogy a városi hatóságok "szervezetten, összehangoltan és Moszkva nyilvánvaló utasítására" tagadják meg tömegesen a hozzájuk benyújtott tüntetési kérelmekről történő egyeztetést. (Most éppen szabadlábon van Putyin legnagyobb ellenfele.)

Az alapítvány hetente mintegy 200 kérvényt küld ki, és mindenütt elutasítják őket. A vonatkozó orosz törvény értelmében indoklás nélkül nem lehet elutasítani egy ilyen rendezvényt, és a hatóságok kötelesek alternatív helyszínt felajánlani. A helyi tisztségviselők felsőbb utasítás nélkül nem cselekedhetnek ennyire egyformán törvénytelenül - mondta Zsdanov.

Az orosz belügyminisztérium pénteken közleményt adott ki, amely szerint Jakutszkban, Kirovban, Csebokszariban, Petrozavodszkban és Brjanszkban a helyi hatóságokkal előzetesen egyeztetett rendezvények éppen Navalnij távolmaradása miatt maradtak el. A tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a politikus által szervezett megmozdulások alkalmából a rendőrségnek és a nemzeti gárdának pótlólagos intézkedéseket kell hoznia a rend és a biztonság fenntartása érdekében.

Navalnij egyébként annak ellenére is folytatja az elnökjelöltként való bejegyeztetésért folytatott kampányolását, hogy Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke október közepén ismét megerősítette: a politikus próbaideje miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát. A korrupció ellen harcoló 41 éves ellenzéki az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és két országos tüntetést is sikerrel kezdeményezett.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt politikus azzal érvel: aki nem ül börtönben, annak az alkotmány megengedi, hogy jelöltethesse magát. Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja. Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Alekszej Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd - írja az MTI.

A kép forrása: Vasily Maximov/AFP