Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Őrült tempóban nő egy Kína-USA kereskedelmi háború kockázata - vélik a Goldman Sachs elemzői a Business Insider cikke szerint. Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi főtanácsadója, Peter Navarro egységes 45 százalékos büntetővámot javasol minden Kínából az USA-ba érkező árura. Andrew Tilton és Alec Phillips, a bank szakértői úgy vélik, hogy az elnök hallgatni fog rá.

Úgy véljük, hogy a Trump-adminisztráció hamarosan a jüan árfolyamának manipulálásával fogja megvádolni Pekinget, majd az USA egyoldalúan büntetővámot vet ki számos árucikkre - írták az elemzők ügyfeleiknek. Általánosságban arra számítunk, hogy az új washingtoni vezetés sokkal aktívabban fogja használni a kereskedelmi kapcsolatok szabályozásának eszközeit, mint a korábbiak.

Megmondta

A Goldman szakértői Trump-idézetekkel támasztották alá véleményüket. Nem vagyok az elszigeteltség híve - mondta az ingatlanmágnás egy 1999-es interjújában. Úgy gondolom, hogy a kereskedelmi kapcsolatoknak faireknek kell lenniük. Ha egyes országok megszegik ezt a szabályt, akkor viselniük kell lépéseik következményeit.

Tíz évvel korábban arról beszélt, hogy az USA-ba exportált minden Mercedes-Benz autót megadóztatna és ugyanezt tenné az összes japán termékkel. Ezt követően újra csodálatos szövetségese lenne az USA-nak Németország és Japán.

Sokkal többet improvizálok, mint mások gondolják - fejtegette szintén 1990-ben arról beszélve a Playboy magazinnak, hogy készít-e mestertervet egy-egy üzleti alku előtt.

Lépésről lépésre

A Goldman elemzői emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy az új adminisztráció felállásával megváltozott politikai hangulatban könnyebb elfogadtatni a Kína-ellenes protekcionista intézkedéseket. A republikánus szavazók egyre szkeptikusabbak a szabadkereskedelemmel szemben, ami utat nyit a büntetővámok bevezetésének elfogadtatása előtt.

A nagy nekibuzdulás ellenére Tilton és Phillips szerint nem fognak egyből egész pályás letámadást indítani Kína ellen. Rövid távon korlátozott akciók várhatók, majd ezeket követhetik később kiegészítő lépések. És persze a válasz sem fog váratni magára.

Visszakézből

A pekingi vezetés nem fogja lenyelni, ha a kínai árukra 45 százalékos vámot vetnek ki. A kínai kereskedelmi szabályokat jól ismerő Tu Hszin-csan szerint a büntetővám bevezetése után szinte azonnal kitör a kereskedelmi háború az ázsiai ország és az USA között.

Peking az amerikai lépésnél keményebb választ fog adni, akár 80-90 százalékos vámmal terhelheti meg az amerikai importtermékeket. Kína egyszázalékos tarifaemelést sem visel el - mondja a szakértő.

Ami azt illeti, az elmúlt hónapokban már tett egy barátságtalan lépést Kína. Az USA-ból érkező állati takarmánynak szánt gabona vámját a korábbi 33,8 százalékról 53,7 százalékra emelte. Emellett az exportáló ország állami támogatása miatt kivetett pluszilletéket 10-ről 12 százalékra vitte fel - írta korábban a Reuters.