Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Athén belvárosában kora reggel sorokban álltak az emberek a bankfiókok előtt, hogy el tudják intézni a sürgős ügyeiket. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó bankárok kijelentették, hogy nem számítanak nagyobb problémákra, a fiókok készen állnak az ügyfelek kiszolgálására, esetleg a széfbérlők kényszerülhetnek hosszabb várakozásra.

Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány június 29-i hatállyal rendelte el a bankfiókok bezárását, valamint vezetett be szigorú szabályokat a tőke mozgásának ellenőrzésére, hogy megfékezze a betétesek egyre erősödő pénzkivételi rohamát és ezáltal megvédje a bankrendszert. A pénzforgalom korlátozása azonban fojtogatja a gazdaságot, megbénítja a piaci szereplők működését, és ez az utóbbi három hét már legalább 3 milliárd eurójába került Görögországnak.

Miután a múlt héten létrejöttek a feltételek a Görögországot támogató harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások elindításához, az Európai Unió tagállamai felszabadították a dél-európai ország sürgős finanszírozási igényeinek biztosításához szükséges forrásokat, az Európai Központi Bank pedig 900 millió euróval megemelte a görög bankok sürgősségi likviditási támogatásának keretösszegét, az athéni kormány szombaton engedélyezte, hogy a bankok újra kinyissanak, és kissé rugalmasabbá tette a készpénzfelvételi szabályokat.

A szombaton kiadott rendelet értelmében maradt a napi 60 eurós készpénzfelvételi limit, de megengedték az összevonást és heti szinten 420 euróban határozták meg a felvehető készpénz összegét, azaz nem kell mindennap sorban állni bankfiókban vagy bankautomata előtt. A görögök immár használhatják hitelkártyáikat külföldön is, de néhány speciális esettől eltekintve továbbra sem utalhatnak pénzt külföldre.

A tőzsde zárva marad további intézkedésig, de várhatóan a héten ott is újraindul a kereskedés.

A görög bankszövetség elnöke hétfőn felszólította honfitársait, hogy tegyenek tanúbizonyságot hidegvérük megőrzéséről, és vigyék vissza a bankokba megtakarításaikat, hogy fenntartsák a rendszer fizetőképességét. Tavaly december óta mintegy 40 milliárd eurót vontak ki a betétesek a görög bankokból, jelentősen rontva ezáltal fizetőképességüket.