A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint két képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a dumában, amelynek alapján összeállítanák az országban nem kívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek listáját.

Ennek alapján a hatóságok betilthatják azok működését, ha azok "veszélyeztetik az állam védelmét vagy biztonságát, vagy a közrendet és közegészséget". A betiltást követően az érintett szervezet köteles bezárni oroszországi irodáit és nem nyithat újat. Emellett nem terjeszthetnek információkat interneten sem.

A RAPSZI hivatalos jogi hírügynökség közölte, hogy a nem kívánatosnak minősítő döntést a legfőbb ügyész hivatala jogosult meghozni a külügyminisztériummal folytatott konzultációt követően, a belügyminisztérium és az állambiztonsági szervek információi és dokumentumai alapján.

Azokat a magánszemélyeket, akik részt vesznek a kiutasított szervezet munkájában, 10-100 ezer rubeles (215-2150 dollár) büntetéssel sújthatják. Ennél sokkal rosszabbul járnak azok, akik ezek alkalmazottjaként mernek tovább dolgozni - ellenük büntető eljárás indul, és 300-500 ezer rubeles pénzbírsággal, vagy 8-10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják őket.