Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfő sokkal kiszámítottabb katonai stratégiát folytat, mint amit eddigi döntései alapján gondolhattunk - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. Miközben arról igyekszik meggyőzni a világot, hogy Oroszország katonai ereje nő, az orosz hivatalok eddig gondosan titkolták, milyen emberáldozatokkal jártak az elmúlt évek katonai beavatkozásai.

Egy frissen megjelent összesítés szerint annak ellenére, hogy belefolytak a véres ukrajnai és szíriai polgárháborúba, sokkal kevesebb orosz katona esett el, mint az ország korábbi háborúiban. Ez újdonság ahhoz képest, hogy Oroszország 2010 óta nem teszi közzé az áldozatok számát és 2015-ben civil szervezetek és fiaikat elvesztett anyák azzal vádolták Putyint, hogy eltitkolja milyen sok orosz kiskatona veszti életét az ukrán fronton.

Hivatalos adatok

Ezen a helyzeten változtathat közvetve a biztosítási adatok nyilvánosságra kerülése. Nemrégiben jelentették be, hogy a Putyinnal jó viszonyt ápoló befektetők kezében lévő Sogaz biztosítótársaság nyert azon a tenderen, amelyet az orosz hadseregben bekövetkező halálesetek és sérülések biztosítására írtak ki. Ez a sorozott katonáktól kezdve a hivatásos tiszteken át a szerződéses állományig közel 1,2 millió ügyfelet jelentett 2016-ban.

Ezzel kapcsolatban a védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta a halálesetekkel kapcsolatos biztosítási ügyek számát 2012 és 2016 között (lásd táblázatunkat). Bár a tragédia nem feltétlenül esik egybe a biztosítási ügyintézéssel, ez vélhetően jól tükrözi az elesettek valós számát, amely öt év alatt majdnem 3200.

Következtetések

A 2014-es emelkedés minden bizonnyal ahhoz köthető, hogy az orosz hadsereg - bár ezt tagadja - az oroszbarát szeparatista milíciák oldalán beavatkozott a Délkelet-Ukrajnában kirobban polgárháborúba. A számok alapján Bershidsky arra a következtetésre jut, hogy például az ilovajszki katlanban és a Debalceve körül kialakult harcokban kicsit több mint 170 embert vesztettek, miközben az ukrán védelmi erők több mint 430-at (és elvesztették ezeket a csatákat).

A szíriai beavatkozás, amely 2015-ben kezdődött nem változtatta meg az éves átlagos halálozási adatokat, ami éles ellentétben van az oroszok korábbi hasonló háborúival. Afganisztánban tíz év alatt 15 ezer katonát vesztettek a néhai Szovjetunió beavatkozása nyomán, a csecsenföldi háború elvesztése a nagy áldozatok ellenére hozzájárult Borisz Jelcin elnök bukásához.

Szakít a hagyománnyal

Az orosz katonai hagyomány szerint a győzelemért semmilyen emberáldozat nem volt sok, ám úgy tűnik, Putyin alatt szakítottak ezzel az elvvel. Ukrajnában a két oldal nacionalista önkéntesei és zsoldosai, illetve a helyi civilek hozták a több mint tízezer fős eddigi emberáldozat túlnyomó részét. A Szíriában harcoló tengeri és szárazföldi erők egy része nem orosz katona, hanem a Wagner Group magánhadsereg tagja. Ezt a szervezetet Dmitrij Uktin volt hírszerző ezredes vezeti.

Putyin fényezése

A százezer katonára eső halálozások száma 2014-ben, az elmúlt öt év legrosszabbikában 68,8 volt, ami jóval elmarad például az USA hasonló 2010-es adatától, ami 88,1. Mindezeket az adatokat részben a Vedomosztyi című napilap számolta ki, és szemben a korábbi évekkel a védelmi tárca nem cáfolta a számokat.

A magyarázat minden bizonnyal a jövő márciusi elnökválasztás közeledésében keresendő, amelyen immáron hivatalosan is részt vesz Putyin, hiszen bejelentette indulását. Így aztán jól mutat az elmúlt évekről készülő elszámolásában, hogy legutóbbi ötéves regnálása alatt viszonylag kevés áldozattal úszták meg az oroszok az elnök súlyos katonai akcióit

A nyitókép forrása: Aleksey Filippov/AFP