Az alacsony olajárak tovább kitartanak, mint amire korábban számítottunk - ismerték el az amerikai Morgan Stanley elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. A bankház elemzői egyes prognózisaikat kevesebb mint felére vágták meg, ami azért meglepő, mert az előző előrejelzésüket január 18-án tették közzé.

Az elemzők immáron arra számítanak, hogy a fekete arany ára 2016-ban általában szánkázni fog. A korábbi prognózisban még az jósolták, hogy az olaj negyedévről negyedévre drágább lesz. A Brent ára az új prognózis szerint hordónként átlag 31 dollár lehet az első negyedévben, miközben a Morgan szakértőinak régi várakozása 42 dollár volt.

A harmadik és a negyedik negyedév 30-30 dollár/hordós árat hozhat a korábban előre jelzett 45, illetve 48 dollárral szemben. Az áprilisi szállítású Brent ára a tőzsdén csütörtökön 35,36 dollár/hordó volt.

Minden az esés mellett szól

A legnagyobb változást a negyedik negyedéves prognózisban mutatkozik. A Morgan Stanley immáron 29 dollár/hordós átlagárral számol, míg szűken három héttel korábban még 59 dolláros olajárat jósoltak.

A vártnál gyengébb kereslet a számítottnál erősebb kínálattal találkozik - írta összefoglalójában Adam Longson, a Morgan elemzője. A növekvő olajtartalékok hedge-lésre késztetik a vevőket (azaz későbbi adásvételekkel igyekeznek biztosítani magukat a kedvezőtlen árváltozásokkal szemben). Az összes piaci körülmény az áremelkedés megindulásának késleltetése irányába mutat.

Szervezkednének

Venezuela - az egyik olyan olajexportőr ország, amelyet padlóra vitt az exportbevételek összezuhanása - bejelentette, hogy öt további OPEC-tagországgal csatlakoznának a kartellen kívüli Oroszországhoz és Ománhoz, ha azok rendkívüli OPEC-tanácskozást kezdeményeznének. Egyre több termelő akar valamilyen beavatkozást - kínálatcsökkentést - annak érdekében, hogy emelkedési pályára állítsák a több mint egy évtizedes mélyponton lévő olajárat.

Eközben az OPEC decemberben gyakorlatilag feladta olajkitermelési plafonját Oroszország pedig decemberben soha nem látott mennyiséget hozott a felszínre. Az USA-ban az 1930-as évek óta nem látott készletek halmozódtak fel, mivel az hagyományosnál drágább olajpala-kitermelés - a várakozásokkal szemben - nem omlott össze az olcsóság miatt.

Már a benzin sem

A kereslet növekedése lassult, ami még benzin iránti igényekre és a világgazdaság fogyasztói keresletére is igaz - mondja Longson. Ezzel egyidejűleg a kínálat erős maradt, sőt nőni fog 2016-ban, mert a kitermelőket különböző okok - piaci részesedésük védelme (Szaúd-Arábia és az Öböl menti országok), az exportbevételek hajszolása (Oroszország) vagy piaci pozíciójuk visszaszerzése (Irán) - erre ösztönzi.