Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matematikai modellek alapján elemezve az Ebola-járvány terjedési mintáit és figyelembe véve a légi közlekedési adatokat tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az Ebola 75 százalékos eséllyel eléri Franciaországot október 24-ére. Nagy-Britannia esetén 50, Belgium esetén 40, Spanyolország és Svájc esetén 14-14 százalék ez az esély - jelentette a Reuters. Ezek az arányok azon a feltételezésen alapulnak, hogy a légi közlekedési kapcsolatok a jelenlegi szinten maradnak.

Akkor sem kapunk azonban megnyugtató számokat, ha abból indulunk ki, hogy számos légitársaság felfüggeszti járatait az Ebola vírusával legsúlyosabban fertőzött nyugat-afrikai országokba. Ha a légi forgalom 80 százalékkal csökkenne, Franciaország esetén akkor is 25 százalék, Nagy-Britannia esetén pedig 15 százalék az első behurcolt fertőzés esélye október második felére. A járvány elkerülésére tett erőfeszítéseket szerencsejátékhoz hasonlítja Derek Gatherer, a brit Lanchester University vírusszakértője, aki figyelemmel kíséri a járvány alakulását.

Becsempészik

Franciaország azért hordozza a legnagyobb kockázatot, a három legsúlyosabban érintett ország - Guinea, Libéria és Sierre Leone - közül Guinea a francia nyelvterülethez tartozik és a két ország utazási kapcsolatai nagyon erősek. Nagy-Britannia a londoni Heathrow repülőtér miatt került az élre: ez a világ legforgalmasabb légikikötője. Mindkét országban kezeltek már ebolás beteget, akit súlyos állapotban szállítottak haza Nyugat-Afrikából.

A kutatók vizsgálata nem az ilyen esetekre vonatkozott, hanem az olyanokra, amikor valakik tudtukon kívül, vírushordozóként hurcolják be az Ebolát Európába. Ennek kockázata minden nappal nő - értenek egyet a kutatók. Gatherer szerint látva, hogyan alakul a járvány, csak idő kérdése, hogy ez bekövetkezzen. Eddig egyébként 7200 megbetegedést jegyeztek fel, a fertőzöttek közül 3400-an vesztették életüket.

Megállítható

Az Egészségügyi Világszervezet ugyan azt javasolta a világ légitársaságainak, hogy ne csökkentsék az érintett térségbe induló járataik számát, ám a British Airways és az Emirates ritkította gépeit. A betegek a fertőzés végső stádiumában a legfertőzőbbek, mert külső és belső vérzésük nagy koncentrációban tartalmazza a vírust. Az Ebolának azonban hosszú, 21 napos lappangási ideje van, amikor a fertőzött nincs tisztában állapotával.

Az Európai Unióban az emberek szabad áramlásának elve segítheti a kórokozó terjedését, mivel bárki bárhova gyorsan eljuthat. Ugyanakkor a népsűrűség jóval kisebb, mint Afrikában és a közegészségügyi helyzet is sokkal jobb. Ezért szakértők úgy vélik, hogy ha egy elsődleges fertőzött tovább is adja a vírust másodlagos fertőzötteknek, akkor sem valószínű, hogy az utóbbiak hosszú láncolata alakul ki.