Hasonló következtetésre juthattak a piaci szereplők is, mivel a megállapodás ellenére tovább emelkedett az ukrán államcsőd elleni piaci biztosítási tranzakciók eddig is rendkívüli kockázatokat jelző árazása a pénteki londoni kereskedésben.
Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértőinek tanulmánya szerint a genfi egyezség érvényesítésének legfőbb akadályai között lesz az illegális milíciák lefegyverzése. Moszkva várhatóan követelni fogja, hogy a kijevi kormány szerelje le az ukrán nacionalista félkatonai szervezeteket - különösen a Jobboldali Szektort -, amelyek azonban eddig is figyelmen kívül hagyták Kijev felszólításait és ultimátumait fegyvereik beszolgáltatására.

Az ukrán kormányt ráadásul még mindig elsősorban az foglalja le, hogy megszilárdítsa támogatottságát a vele szemben gyanakvó lakosság körében, különösen az IMF-megállapodásban szereplő fájdalmas takarékossági intézkedések bevezetése előtt, és nyilván kerülni akarja a látszatát is, hogy orosz követelések előtt "kapitulál". Mindemellett az Eurasia helyi forrásai szerint az is kétséges, hogy a Jobboldali Szektor vezetése képes lenne-e érvényesíteni a szervezeten belül bármilyen fegyverzet-beszolgáltatási utasítást - áll az elemzésben.

Az Eurasia szakértői szerint ebben a környezetben valószínűtlen a kelet-ukrajnai oroszpárti fegyveresek visszavonulása is mindaddig, amíg az ukrán milíciák megtartják fegyverzetüket. A cég szerint a genfi megállapodás sikerét fenyegető másik fő kockázat az, hogy továbbra is eltérő értelmezések vannak forgalomban az ukrajnai decentralizációról és föderalizációról. Jelentős lépés az ukrán kormány azon felajánlása, hogy a védelem, az igazságszolgáltatás és a külpolitika kivételével minden egyéb hatáskört átad a régióknak, ám a Kreml olyan szintű föderalizációra törekszik, amely lehetővé tenné számára a kelet-ukrajnai helyi kormányzatok felhasználását Ukrajna szélesebb körű nyugati integrációjának megakadályozására. Ehhez Oroszország szempontjából valószínűleg elégtelen lesz az ukrán kormány ajánlata a hatalmi jogkörök megosztásáról - áll az Eurasia Group pénteki londoni tanulmányában.

A ház szerint mindemellett Vlagyimir Putyin orosz elnök hirtelen magasba szökött népszerűségének tartóssága is attól függ, hogy képes-e valóra váltani azt a "terjeszkedő és harcias koncepciót", amelyet Oroszország ukrajnai nemzeti érdekeinek érvényesítése címén meghirdetett.

A Markit Financial Information Services adatai szerint az ukrán CDS felár középárfolyama 20 bázispontos emelkedéssel 1126 bázispontról indult a londoni piacon.  A Markit adatai szerint az elmúlt egy hétben a pénteki londoni nyitásig 158 bázisponttal drágultak az ukrán szuverén CDS-tranzakciók. Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak, és Ukrajna esetében a hitelminősítők is egyre nagyobb kockázatát látják az államcsődnek.