A nem teljesítő hitelek állománya 2013 végén 592,1 milliárd jüant (22,5 ezer milliárd forint) tett ki - közölte a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) közleményében. Kivétel nélkül mindegyik, az országban aktív pénzintézet rendelkezik rossz hitelekkel, amelyek aránya a kínai bankok mindegyikénél nőtt az év során. Az arány a vidéki bankoknál a legnagyobb, teljes állományuk csaknem 1,7 százaléka. A külföldi bankok ugyanakkor javítani tudtak: hitelállományuk 0,5 százalékát teszik ki a nem teljesítő hitelek - derül ki a statisztikákból.

Közgazdászok szerint az állomány nagysága továbbra is viszonylag alacsony, a vele járó kockázatok pedig kézben tarthatók. Azt ugyanakkor a CBRC korábban többször is jelezte, hogy a lassuló gazdasági növekedést és a kedvezőtlen világgazdasági adottságokat leginkább megszenvedő szektorokban - így például a vas- és acéliparban, a hajóépítésben és a közlekedésben, valamint más termelőipari ágazatokban - a rossz hitelek aránya az átlagosnál is gyorsabban nő.

Nem lehet tudni, hogy a nem teljesítő hitelek pontosan mekkora veszélyt jelentenek az egyes bankok és az egész bankrendszer számára, mivel egyrészt a hivatalos statisztikák sokszor megbízhatatlanok, a bankok hitelbesorolása pedig nem egységes, másrészt az állomány növekedésére a pénzintézetek maguk is felkészülhettek, a korábbinál nagyobb összegeket félretéve azok fedezetére.

A gazdaság korábbi évektől elmaradó teljesítménye nyomán a trend folytatódása várható, ezzel párhuzamosan pedig a pénzintézetek nyeresége is csökken, ami a nem teljesítő hitelek leírását nehezítheti.