Gyenge európai makrogazdasági adatok, valamint az iraki, líbiai és nigériai olajexport növekedése lemorzsolta az olajárakat, amelyek ebben a negyedévben mintegy 14 százalékkal csökkentek. 2012 második negyedéve óta nem fordult elő ilyen nagy mértékű áresés.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra hordónként (159 liter) 95,78 dollárba került délután, közép-európai idő szerint öt órakor az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében, az ár 1,06 dolláros mínuszban állt. A napi legalacsonyabb ár 95,64 dollár volt. A hónap eleje óta több mint 6,5 százalékkal csökkent az ár, ami a legnagyobb mértékű esés tavaly április óta.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 12 centtel növekedett és 91,69 dolláron állt közép-európai idő szerint este hét órakor. A WTI azután dolgozta le veszteségeit, hogy az amerikai energiaügyi statisztikai hivatal (EIA) arról számolt be, hogy a múlt héten 4,3 millió hordóval csökkentek az üzemanyagkészletek az Egyesült Államokban. Az adat meglepetést okozott, elemzők 386 ezer hordós növekedésre számítottak.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az árfolyam technikai elemzése alapján könnyen 90 dollárig csúszhat le a Brent ára. Lynnden Branigan, a Barclays Capital elemzője rámutatott, hogy rendkívül erős az eladói nyomás, a 2012. júliusi 95,30 dolláros szint után a következő támasz 91,85 dollárnál húzódik.