A Krím bekebelezése miatt Oroszországgal szemben tervezett intézkedésekről még szó sem volt februárban, ám az orosz gazdaság már ekkor rémes állapotban lehetett - derült ki abból a tájékoztatóból, amelyet Andrej Klepach, a moszkvai kormány gazdasági miniszterhelyettese tartott. A gazdaság alig nő, ezzel szemben az infláció gyorsul - ha ez így megy tovább, akkor előállhat a stagflációnak nevezett kezelhetetlen helyzet.

Az elmúlt hónapban 0,3 százalékkal bővült az orosz gazdaság az egy évvel korábbihoz képest. Ez valamivel jobb a januári 0,1 százaléknál és Klepach szerint kedvezőbb az ilyenkor megszokottnál is. Ezzel azonban vége a jó híreknek. Az orosz GDP 2013-ban 1,3 százalékkal emelkedett, és a kormány, illetve sok szakértő is abban bízott, hogy 2014 a növekedés gyorsulását hozza. Ehelyett az ukrán válság kezelésében játszott orosz szerep miatt mostanra kétségbeejtővé váltak a kilátások.

Stagnálás

Klepach a februári gyorsulás ellenére elismeri, túl korai lenne arról beszélni, hogy a gazdaság stagnálását növekedés váltotta fel. A gazdasági tárca nulla körüli bővülést vár az első negyedévre. Ez azt jelenti, hogy nagy kihívásokkal kellene szembe néznie annak, aki tartani akarná a 2014-re adott 2,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzését.

Nem lesz recesszió, a gondot a stagnálás, mármint ennek mélysége és hossza jelenti - fejtegette Klepach. Sajnálatos módon a befektetések továbbra sem nőnek, és nem vagyok abban a helyzetben, hogy ennek időtartamát megjósoljam - tette hozzá.

Eközben az infláció meglódult: a minisztérium várakozása szerint márciusban éves összehasonlításban 6,9-7,0 százalékra gyorsult a februári 6,2 százalékról. A meredek emelkedés a rubel gyengülése miatt megugró importárakra vezethető vissza, az orosz deviza pedig azért veszít az értékéből, mert mind a belföldi, mind a külföldi befektetők szabadulnak oroszországi eszközeiktől.

Brutális

Klepach elmondta azt is, hogy a gazdasági tárca adatai szerint az első negyedévben 65-70 milliárd dollárnyi tőke hagyhatja el Oroszországot. Az adat közelebb lesz a felső határhoz. Ez rémes, ha összehasonlítjuk a 2013-as adattal: tavaly 12 hónap alatt 62,7 milliárd dollár áramlott ki az országból.

A miniszterhelyettes elismerte, hogy a makroadatok romlanak, pedig a nyugati szankciók hatása még alig érezhető a mutatókon, hiszen azokat csak a napokban fogadták el az EU és az USA vezetői. A Nyugat és Oroszország kihűlő viszonya miatt elpárolgott a befektetők maradék bizalma is az orosz gazdaság iránt. A tárca szakértői igyekeznek felmérni, hogy milyen hatásai lehetnek a nemzetközi piaci feltételek romlásának. Nem igazán jó hír az oroszoknak, hogy a szankcióknak már a lehetősége is súlyos negatív következményekkel jár.