Az olimpiai győzelem minden sportolónak egész életére kiható élmény és semmivel sem pótolható tapasztalat, ám attól függően, hogy ki, melyik nemzet színeiben indul, anyagilag is megérheti az aranyérem megszerzése - derült ki a MarketWatch cikkéből. A Statista internetes statisztikai portál 12 országot állított sorrendbe riói olimpiai bajnokaik prémiuma alapján (amit kiegészítettünk a magyar adattal - a szerk.)

Csak nyernének végre!

Az első helyen hatalmas fölénnyel Szingapúr található, ahol magyar valutában számolva 210,8 millió forintra számíthatnak azok a sportolók, akik meg tudnak nyerni egy olimpiai versenyszámot. Ez harmincszorosa annak, amelyet az amerikai győztesek tehetnek zsebere kormányuk jóvoltából.

A városállam vezetői ugyanakkor nem vállalnak nagy anyagi kockázatot ezzel az ígérettel: szingapúri versenyző ugyanis még soha nem nyert olimpiai aranyat. Az 5,5 millió lakosú település 1960-ban gyűjtött be egy ezüstöt súlyemelésben, majd egy újabb második helyet pingpongban 2008-ban, illetve ugyanebben a sportágban két bronzot 2012-ben. Rióban azonban végre összejött: a férfi száz pillangón mindenki Joseph Schooling végre aranyérmes lett.

A másik véglet

Összehasonlításul: az Egyesült Államok sportolói eddig (a riói játékok előtt) 1071 aranyat nyertek. Az első athéni olimpia 1896-os megrendezése óta összesen 2698 érmet gyűjtöttek be. Anyagi szempontból például Nagy-Britannia képvisel másik végletet Szingapúrral szemben, ugyanis a londoni kormány egy lyukas garast sem fizet a brit olimpiai bajnokoknak.

A magyar versenyzők nem állnak rosszul az aranyérmeseknek járó 35 millió forinttal, ami megegyezik a londoni olimpiai bajnokok állami prémiumával. Az ezüst 25 millió forintot "ér", a bronz 20 milliót - derült ki az Origo cikkéből. Még a 7-8. helyen végzők is kapnak egy kis zsebpénzt, négy-, illetve kétmillió forintot.

Sztárok és csórók

Az állami juttatások természetesen a sportolók egyéni támogatási szerződésein felül értendők. A legnagyobb sztárok esetében ezek csillagászati összegek lehetnek: Michael Phelps sokszoros olimpiai bajnok amerikai úszó például nettó 55 millió dollárt (15,4 milliárd forint, egy nagyobb focistadion ára) érő szponzori szerződésekkel rendelkezik.

Ez azonban csak a sztárokra igaz. Az amerikai sportolók többsége családi és baráti támogatásokból, jótékonysági segélyből és némi helyi állami támogatásból él - emlékeztet a Washington Post. A riói olimpia alkalmából kaptak két, márkás szerkókkal teletömött sportszatyrot, a puccos ruhákat a közös eseményeken kell viselniük.

Nem véletlen, hogy az USA-ban mozgalom indult a világ sportbürokratái ellen, akik könnyen helyettesíthető fogaskeréknek tekintik a sportolókat a nagy gépezetben, egyfajta érdekvédelem nélküli, a szervezkedéstől ódzkodó munkaerőként kezelve őket. Jellemző a 29 éves Cyrus Hostetler gerelyhajító esete, aki sportpályafutása alatt maximum évi nettó 3000 dollárt tudott összehozni.

Górcső alatt a vezetők

Nem meglepő ennek tükrében, hogy sokakat felháborít a sportvezetők édes élete. A Washinton Post kissé pikírt stílusban írt például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének díjazásáról.

A NOB tagjai egyfajta vallásos elkötelezettséggel, hittel viszonyulnak az "olimpiai mozgalomhoz", vagy röviden "a mozgalomhoz", ahogy emlegetni szokták. Ezzel nyilván az olimpia 120 évvel ezelőtti amatőr, úttörő vonásaira utalnak.

A NOB ennek megfelelően nonprofit szervezet, amelyet egy önkéntes elnök vezet. Költségeit azonban enyhén szólva nem a saját zsebéből fizeti. Éves "juttatása" 251 ezer dollár (70,3 millió forint) és egy ötcsillagos svájci hotel és spában lakik ingyen.

Jól járnak a szomszédban is

A lengyel sportolók olimpiai prémiuma - szemben a magyarokéval - nőtt a négy évvel ezelőttihez képest, igaz, így is jóval elmarad a magyartól. A sporttörvény módosításával kétszeresére emelték a díjazást, így a riói arany 64,4 ezer zlotyt (4,6 millió forint), az ezüst 36 ezret hoz a nyertes, illetve a második helyezett konyhájára. A sportminisztérium idén bevezette a "Klub" programot Ennek első szakaszában 22,5 millió zlotyt szánnak 2000 lengyel sportklub fejlesztésére. A másodikban azoknak a kluboknak juttatnak támogatást, amelyek az első körből kimaradtak.