Mark Möbius, a Templeton Asset Management feltörekvő piacokért felelős részlegének vezetője úgy véli, hogy az újabb pénzügyi válság már itt kopogtat az ajtónkon, mivel azok az okok, amelyek az előzőhöz vezettek, egyáltalán nem szűntek meg. A származékos ügyletek összértéke a világon meghaladja a világgazdaság GDP-jét, ami volatilitást és válságot generál a részvénypiacokon - mondta a világ egyik legelismertebb, 40 éves tapasztalattal rendelkező sztár befektetője újságíróknak.

Nagyobbak a bankok, mint amekkorák korábban voltak? Igen, nagyobbak. Szabályozták a származékos termékek kereskedését? Nem. Továbbra is ösztönzik a származékos termékek a gazdasági növekedést? Igen - foglalta össze kérdés-felelek formájában, miért gondolja, hogy a válság kiváltó okai még mindig velünk vannak. A pénzügyi krízis első számú kiváltó oka ugyanis az volt, hogy az amerikai másodlagos jelzálogpiachoz kapcsolódó származékos befektetési termékek elárasztották a világpiacot, és a többszörös tőkeáttétel elfedte valódi kockázatukat.

Eközben a magán-tőketársaságok cégfelvásárlásra felvett hiteleinek nagysága kezdi a válság előtti szinteket idézni, a könnyű pénz pedig akvizíciós lázhoz vezethet - írja a Financial Times. Az USA-ban és Európában a megvásárolt vállalatokra fordított hitelek aránya a befektetők EBITDA-jához viszonyítva ötre nőtt a korábbi 4-4,5-ös viszonyszámról, ami ugyan elmarad az Európában 2007-ben kialakult 6,6-szeres aránytól, de nemrégiben előfordult olyan eset, amikor egy cég megszerzése érdekében az üzemi eredmény hétszeresével egyenlő adósságot vállaltak.

A befektetők azzal nyugtatják magukat, hogy a tőketársaságok az ügyletek költségének harminc százalékát saját tőkéjükből finanszírozzák, csakhogy az óriási érdeklődés miatt ezt a szabályt sokszor megszegik - mondták a lapnak szakérők. Az alapok befektetőinek kockázatvállalási hajlandósága ugyanis a válság előtti időkét idézi, tekintet nélkül arra, hogy a bátorság akkor a befektetési buborék kialakulásához vezetett.