Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Októberben a 0,7 százalékos piaci várakozásokkal szemben szezonális kiigazítással 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában a szeptemberihez képest. Az Európai Unió 28 tagállamában a havi csökkenés 0,5 százalék volt októberben - írja az MTI. Szeptemberben az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom havi bázison.

Az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelmi forgalom októberben a piacok által várt 1,5 százalék helyett 0,4 százalékkal nőtt naptári kiigazítással az euróövezetben és 0,9 százalékkal az EU-ban. Szeptemberben az euróövezetben 4 százalékkal, az EU-ban 3,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves bázison.

A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi csökkenését Luxemburgban regisztrálták októberben, 5,3 százalékosat. Portugáliában 2,3 százalékkal, Ausztriában 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberben a szeptemberihez képest.

A legnagyobb havi növekedés, 1 százalékos Romániában volt októberben. Az Egyesült Királyságban 0,9 százalékkal, Lengyelországban és Szlovákiában 0,6 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi árak.

A legnagyobb éves áremelkedés októberben Romániában volt, 12,6 százalékos. Lengyelországban 7,1 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi árak éves bázison, Írországban, Máltán és Magyarországon pedig 6,3 százalékkal.

Éves árcsökkenés októberben Luxemburgban volt, 27 százalékos. Ausztriában 2,2 százalékkal, Belgiumban 2,1 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi árak.

Magyarországon októberben az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a szeptemberi 0,9 százalék után. Az egy évvel korábbihoz képest októberben 6,3 százalék, szeptemberben 6,1 százalék volt a növekedés.