Össztűz alá vették kollégái Jánisz Varufakisz görög pénzügyminisztert az eurózóna pénzügyi vezetőinek (eurócsoport) Rigában tartott ülésén - jelentette a Bloomberg három informátorra hivatkozva, akik részt vettek a tárgyalásokon. A legenyhébb jelzők között az szerepelt, hogy Varufakisz, aki nem akarja olyan intézkedésekhez adni a nevét, amelyeket megszorításokként élne át a görög társadalom, felelőtlenül végzi a dolgát. A hitelezőkkel kötött megállapodás híján ugyanis végül a nyugdíjakra és a közalkalmazotti bérekre sem lesz pénz.

Egyesek a fejéhez vágták, hogy amatőr, amit talán azzal látnak igazolva, hogy az új görög kormány január végi hatalomra kerülése után három hónap alatt kiürítette az államkasszát, mivel nem volt képes egyezségre jutni az országot finanszírozó donorokkal az EU-IMF hitelcsomag maradékának kifizetéséről. Kissé keményebbnek tekinthető az a vélemény, amely szerint a görög pénzügyér csak vesztegeti mások idejét azzal, hogy mondja a magáét ahelyett, hogy előállna kormánya számszerű vállalásaival, amelyet a pénzért cserébe elővezetnének.

Maga egy zsugás!

Utalva arra, hogy Varufakisz civilben a játékelméletre szakosodott közgazdász professzor, valaki kártyásnak (gambler) minősítette. Ezzel nincs is baj, amíg valaki tanítja a dolgot vagy a tőzsdén spekulál, ám ha könyvelőkkel, auditorokkal és pénzügyminiszterekkel kell egyezségre jutnia, akkor célszerű másféle magatartást felvennie.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az szivárogtató informátorok szerint a görög pénzügyér az ellenséges légkörre panaszkodott. Munkatársai nem voltak hajlandóak kommentálni a kiszivárogtatott információkat.

Hans Jörg Schelling, az osztrák pénzügyek irányítója viszont valószínűleg kollégái elvárásának is hangot adott, amikor leszögezte, hogy nagyon sürgősen megoldásokat akar látni a tárgyalóasztalnál. Ha a médiát figyeljük azt halljuk, hogy Ciprasz (Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök) ezt mondta, Ciprasz azt gondolja stb., ami arra utal, mintha felsőbb szintre emelték volna a tárgyalásokat.

Manővereznek

Ezzel arra célozhatott, hogy Ciprasz a csütörtöki EU-csúcs idején külön tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel. Ugyanakkor Merkel korábban világossá tette, hogy a részletes intézkedési tervet az eurócsoportnak kell kidolgoznia és letennie az eurótagországok kormányainak asztalára.

Vannak ugyan olyan ügyek, amelyekben az athéni kormány nem hátrálhat, például nem bocsáthatnak el több embert a közintézményekből, ám az államkassza gyors kiürülése arra késztetheti a döntéshozókat, hogy elkezdjenek végre engedményeket tenni - véli Maxime Sbaihi a Bloomberg Economics elemzője. Szerinte még összejöhet a megállapodás a következő hetekben.

A hírügynökségnek nyilatkozó 29 elemző 40 százaléka véli úgy, hogy a görögök nem fogják kifizetni adósságuk valamelyik hamarosan esedékes törlesztőrészletét, de csak kevesebb mint 25 százalékuk gondolja azt, hogy a fizetésképtelenség miatt kiesnek az eurózónából. A Grexitet mint olyan opciót, amely a sztori végén egyszer csak bekövetkezik, csak 30 százalékuk tartja valószínűnek.