Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A chilei zöldenergia-ipar olyan gyorsan fejlődik, hogy időnként kénytelen ingyen értékesíteni áramát a fogyasztóknak - kezdi beszámolóját a Bloomberg. Az azonnali szállításra kínált elektromos energia ára idén január és április között 113 napon csökkent néhány órára nullára.

Tavaly összesen 192 olyan nap volt az évben, amikor ez a helyzet kialakult - derült ki az ország hálózatüzemeltetőjének adataiból. A túltermelés fő forrása az ország északi részén található Atacama-sivatag.

Megváltozott a kereslet

Az ország erős bányaipara és határozott gazdasági növekedése ígéretes piacot teremtett az elektromos energiának, ezért rövid idő alatt 29 napelemfarm létesült és további 15 van tervezési fázisban. Eközben azonban fordult a helyzet: a csökkenő nyersanyagárak miatt visszaesett a rézbányászat, ami mérsékli a keresletet.

A napelemek azonban nyomják az áramot, amit nem lehet elszállítani a térségből, mert a helyi hálózatot nem kapcsolták össze az ország központi áramellátó rendszerével, illetve külföldi elektromos hálózatokkal. Nem csoda, hogy korábbi fejlesztések befektetői idegesek.

Építkeznek

A befektetők veszteségeket kénytelenek elkönyvelni - mondja Rafael Mateo, az Acciona SA energiadivíziójának vezérigazgatója. Cége 343 millió dollárt fektetett be egy 247 megawattos (a paksi atomerőmű kapacitásának közel nyolcada) projektbe a régióban. Ez lenne a régió legnagyobb zöldenergia-termelő bázisa.

A santiagói kormány felismerte, hogy össze kell kapcsolni a hálózatokat és meg kell szüntetni az áram áramlását akadályozó szűk keresztmetszeteket. Ennek szellemében 2017-re készülhet el egy 3000 kilométer hosszú összekötő vezeték, illetve 753 kilométernyi tehermentesítő vezeték.

Mindig olcsó

Chilében több mint négyszeresére nőtt a napenergia termelése 2013 óta, így elérte a 770 megawattot (a paksi kapacitás közel 40 százaléka). Ennek jó része az Atacama régióból érkezik. A teles rendelkezésre álló áramtermelő kapacitás csak tavaly öt százalékkal nőtt, aminek a felét a napelemfarmok adják.

Az áram akkor is olcsó, amikor nem csökken nullára az ára. Például március nagy részén nem lépte át a 60 dollár/megawattórás szintet. Ezzel szemben áll, hogy az ország októberi és márciusi napenergia-termelési tenderein 70 dolláros minimumárral nyertek a hosszú távra tervező befektetők.

Vonakodó bankok

A bizonytalanság visszafoghatja a további befektetéseket, mivel a bankok vonakodhatnak finanszírozni az új projekteket - vélik chilei bankárok. A zöldenergia gyors terjedése meglepetés volt, ezért valamit csinálni kell a befektetések megtérülése érdekében - mondja José Ignacio Escobar, az Acciona menedzsere. Amíg nem épül ki a megfelelő infrastruktúra, maradnak a cégeket bosszantó alacsony árak.