Ki lesz az IMF vezére?

A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa elindította az új vezérigazgató megválasztásához szükséges folyamatot: csütörtöktől február 10-ig várja a jelöléseket, és reményei szerint március elejére meghozza a döntést.
MTI, 2016. január 21. csütörtök, 17:35

A washingtoni székhelyű pénzintézet jelenlegi vezérigazgatója, Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én jár le.

A 60. életévét január 1-jén betöltő Lagarde tavaly októberben bejelentette, hogy indul az újraválasztásért. Így a verseny lefutottnak tűnik, mert - az amúgy jogász végzettségű - francia szakember népszerű a legerősebb országok többségében, köztük a feltörekvő gazdaságokban is.

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken nyilatkozik az ügyben, de Michel Sapin pénzügyminiszter már csütörtökön közölte, hogy a francia hatóságok támogatják Christine Lagarde-ot.

Jack Lew, a legnagyobb részvényes Egyesült Államok pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy "nagyon szoros szakmai kapcsolatot" épített ki a valutaalap vezérigazgatójával, aki iránt a "legmélyebb tiszteletet" érzi. "Kitűnő munkát végzett, és remélem, hogy folytathatjuk tovább a munkát". A brit és a német pénzügyminiszter egyaránt támogatásáról biztosította Lagarde-ot.

Az IMF-nek hagyományosan európai, általában francia a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .