Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szaúd-Arábia egyik állami befektetési alapja, a Public Investment Fund (PIF) 10 milliárd dollárt fektet be oroszországi projektekbe a következő öt évben - jelentette a CNBC. Az üzleteket egy társszervezeten, a moszkvai kormány irányítása alatt álló Russia Direct Investment Fundon (RDIF) keresztül hozzák tető alá. Ez a legnagyobb oroszországi közvetlen külföldi tőkebefektetés az elmúlt öt évben - derült ki a RDIF beszámolójából.

Az első hét projekt már meg is kapta az előzetes engedélyt, és arra számítunk, hogy az év végére tíznél fogunk tartani - jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz alap vezérigazgatója. A PIF és a RDIF közti megállapodás a legnagyobb befektetési szerződés, amely állami alapok között létrejött - tette hozzá. A sivatagi királyság pénze első körben mezőgazdasági, kiskereskedelmi infrastrukturális, egészségügyi és ingatlanberuházásokba megy.

Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt hónapban időt szakított rá, hogy támogatásáról biztosítsa az új szaúdi vezetést, ami utat nyitott a két ország egyébként hűvös kapcsolatának enyhülése előtt. A szentpétervári gazdasági fórumon már ennél konkrétabb lépéseket tettek: ott alapozták meg a két befektetési alap együttműködését. A szaúdiakat az is motiválhatja, hogy a kapcsolatok javulása segíthet a szíriai rendezésben: a polgárháborúban Moszkva a kormányerőket, Rijád (az USA-val együtt) a lázadókat támogatja.

Oroszországnak nagy szüksége van a jó barátokra mostanság. Az olaj árzuhanása és a nyugati gazdasági szankciók miatt idén várhatóan recesszióba hanyatlik a gazdaság. A RDIF összesen 25 milliárd dollár külföldi tőkét tudott összegereblyézni hosszú távú stratégiai megállapodások keretében. A PIF-en kívül egy további szaúdi állami alappal, a SAGIA-val, továbbá indiai, kínai kuvaiti és japán partnerekkel kötöttek üzleteket.